У Львові налагодили виробництво турелей для кулеметників, які захищатимуть воїнів на передовій

  • 17.08.2023, 11:51
  • Пресслужба ЛМР
Майже пів року тому волонтери з «Народна самооборона Львівщини» разом з одним із львівських підприємств відгукнулись на потребу наших військових щодо розробки додаткового захисного обладнання для кулеметників. Це унікальна турель для кулемету, що дозволяє вражати цілі із захищеного місця, і таким чином вберігати життя військових під час боїв. Напередодні воїнам передали такі турелі – їх виготовили за кошти Львівської громади у межах загальноміської програми підтримки захисників.

Робота над цим проектом проводилась у співпраці з львівським дизайн-бюро Hochu rayu, підрозділу розвитку та інновацій, засновники якого служать в ЗСУ та спільно з львівськими інженерами працювали над створенням цієї систем захисту для стрільців.

Як розповів співзасновник дизайн-бюро Hochu rayu та військовослужбовець Віталій Кирилів, коли розпочалась повномасштабна війна, вони з братом Юрієм пішли захищати Україну. І почали шукати можливостей застосуванню своїх професійних навиків для Збройних Сил. Спершу їм вдалося спроєктувати мобільну зброярню, майстерню на пікапі, а пізніше у них з’явилась ідея зробити NOSORIG – унікальну конструкцію турелі з круговим захистом, що встановлюється на броньовану техніку – колісну та гусеничну.

«Отримуючи іноземну техніку, її потрібно озброїти. І важливо зробити це так, щоб максимально захистити кулеметника. Саме для цього було створено таку турель. Це пристрій, який встановлюється на техніку для кулемету і з якого безпечно можна вести вогонь. Ті турелі, які є в нас і за кордоном, це або просто труба, на яку ставиться кулемет, або половинчаста турель, яка прикриває лише нижню частину тулуба солдата, а верхня частина повністю відкрита і не захищена. А на передовій йдуть прямі зіткнення, дистанції дуже короткі, і кулеметник – це пріоритетна ціль. Тому нашим завданням було зробити так, щоб він був і психологічно, і фізично захищений. Бо головна наша цінність – це люди», – пояснює Віталій Кирилів. Турель за доволі короткий час розробило одне з львівських підприємств. Під час тестування вона спрацювала дуже добре. Тож зараз планують її серійне виробництво, залежно від потреб Збройних Сил України.

«Саме цей виріб є в керуванні людиною – тобто не автоматика, і тому він дуже доступний за ціною. Ми хотіли, щоб ціна була не висока, але виріб максимально відповідав своєму задуму. Нашою метою було створити продукт, який би міг виготовлятися швидко, забезпечувати виконання завдань максимально якісно і, відповідно, бути поставленим на озброєння. Бо зараз дуже важливо робити системні рішення і нарощувати свою обороно і боєздатність», – каже пан Андрій, - керівник підприємства яке виробляє турелі.

«Враховуючи рекомендації військових, які працюватимуть із системою NOSORIG, виробники зможуть вносити певні корекції чи доповнення. А тому сподіваються, що це допоможе нашим захисникам працювати більш ефективно і, найголовніше, залишатися живими і здоровими», - зазначає Віталій Кирилів.

Зазначимо, Львів постійно скеровує кошти на обороноздатність та підтримку військових, які захищають Україну від російських окупантів. Раніше захисникам передали розвідувальні безпілотні авіаційні комплекси «МАРА», термінали Starlink, портативні радіостанції та квадрокоптери, автомобілі, планшети й карти пам’яті, а також банно-пральний комплекс. 

Загалом у 2023 році Львівська громада скерувала вже понад 200 мільйонів гривень на підтримку Збройних Сил України. Ще частина коштів проходить процедуру фінансування або на стадії закупівель.