У Львові затвердили Програму підтримки винаходів подвійного призначення

  • 23.08.2023, 16:11
  • Пресслужба ЛМР
Сьогодні, 23 серпня, сесія Львівської міськради затвердила Програму підтримки винаходів подвійного призначення (БПЛА, у тому числі ударних, розвідувальних та інших дронів) у Львівській міській територіальній громаді. Програма є важливим інструментом для створення можливостей розвитку інноваційних процесів та доступу винахідників до створення, прототипування власних ідей з подальшою їх комерціалізацією.

фото: Роман Балук
фото: Роман Балук

Метою Програми є стимулювання створення винаходів подвійного призначення (БПЛА), підтримки технологічних стартапів на ранніх стадіях, які сприятимуть підвищенню обороноздатності країни через інвестиційну, грантову та фінансову підтримку виробників.

Основними завданнями Програми є: 

-   підвищення обороноздатності країни шляхом ресурсної підтримки створення винаходів подвійного призначення (БПЛА) та розвитку інноваційних процесів та доступу винахідників до створення, прототипування власних ідей з подальшою їх комерціалізацією;

-   популяризація техніко-виробничих видів діяльності, виготовлення продукції подвійного призначення, перепрофілювання технологічних процесів у громаді;

-   вдосконалення програм вищої та середньо-спеціальної освіти;

-   створення умов для залучення інвестицій та сприяння внутрішнім та зовнішнім інвесторам у реалізації інвестиційних проєктів.

«Сьогодні економіка міста перебудовується. У Львові і в Україні загалом є багато виробників винаходів, які запускають обладнання, необхідне для нашої перемоги. Нам важливо, щоб такі виробництва масштабувалися. Тому місто буде надавати гранти на перші зразки виготовлення дронів і далі їх передаватимуть військовим.

Ми будемо використовувати метод ваучерної підтримки, щоб до мільйона гривень міг отримувати один виробник для запуску. Сума коштів буде визначена на комісії, вона може бути і меншою, а може становити мільйон гривень. Це буде залежати від специфіки обладнання, яке будуть подавати виробники на затвердження», – розповів Андрій Москаленко, перший заступник міського голови Львова.

Фінансове забезпечення заходів, передбачених Програмою, будуть реалізовувати за кошти бюджету Львівської міської територіальної громади, передбачені на Програму сприяння розвитку підприємництва у Львівській міській територіальній громаді.

Ухвалу підтримали всі голови фракцій та міський голова Львова.