У Львові запрацював сучасний ветеранський центр (відео)

  • 11.01.2024, 16:02
  • Пресслужба ЛМР
У приміщенні Франківської районної адміністрації, що на вул. Генерала Чупринки, 85, запрацював перший у Львові такого формату офіс для ветеранів. Тут надаватимуть послуги з психологічної реабілітації та соціальної адаптації, юридичну та інформаційну допомогу, а також проводитимуть різні соціальні заходи. Також поруч працюють ЦНАП та відділ соціального захисту, що значно спрощує оформлення багатьох послуг.

фото Романа Балука для Львівської міської ради
фото Романа Балука для Львівської міської ради

«З 2014 року ми маємо Центр надання послуг учасникам бойових дій, який зараз розширюється і трансформується в мережу ветеранських центрів. Вже запрацював перший такий центр для ветеранів та членів їх родин у Франківському районі. Згодом його аналоги мають відкрити у всіх районах міста.

30 тисяч львів’ян сьогодні на війні. Люди часто повертаються із пораненнями, травмами, тому ми розбудовуємо екосистему людяності НЕЗЛАМНІ. З іншого боку, ветерани потребують місця для живого спілкування, для поради юристів чи психологів, тому для цього потрібні такі локації як цей центр», – говорить Андрій Садовий, міський голова Львова.

Ветеранський заклад має спеціальне приміщення для проведення майстер-класів, групи підтримки для дружин ветеранів/нок, пошуку роботи. Крім того, тут є окремо облаштована дитяча кімната, аби ветерани чи рідні військових мали змогу залишати дитину та могли замовити ті послуги, яких потребують. Водночас ветерани й ветеранки зможуть не лише замовляти послуги, а й проводити тут час з побратимами – спілкуватися, обмінюватися досвідом, обговорювати наболіле. У просторі площею майже 450 квадратних метрів надаватимуть всі види послуг, які місто і держава пропонують нашим захисникам і захисницям.

«Сьогодні на прикладі Львова у нас починає втілюватись система, яку ми напрацьовували весь попередній рік. У цій системі є дуже багато ініціатив Львова, які ми беремо за основу для всієї країни і також дуже радіємо, що Львів дослухається до наших пропозицій та побажань. Тепер у вашому місті ветерани і ветеранки можуть ефективно, якісно і доступно отримати всі необхідні послуги.

Ключовим у цьому центрі є комплексний підхід. За один візит сюди людина може закрити безліч питань: адміністративні послуги (отримання різних виписок, довідок, закордонного паспорта тощо), ветеранські послуги, юридична консультація, правнича допомога, спілкування з практичним психологом та багато іншого. А ще дуже правильно, що ці послуги можуть отримувати і рідні військових, адже це про правильний комплексний підхід», – розповів Руслан Приходько, директор департаменту соціальної роботи Міністерства у справах ветеранів України.

Особливістю закладу є те, що всі працівники – із ветеранського середовища, аби забезпечити надання сервісу за принципом «рівний-рівному».

фото Романа Балука для Львівської міської ради

«Всі працівники цього центру мають в своїх  сім’ях військових: дружини, сестри, брати. Для нас це було важливою вимогою, адже хочемо, щоб кожен працівник одразу розумів потребу відвідувачів і мав певний ціннісний зв'язок із ними», – додає Валентина Бартошик, директорка департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради.

Ветеранський центр зможе щодня приймати близько 50 відвідувачів. Він працюватиме з понеділка по п’ятницю, з 9:00 до 18:00 год.

Однією з перших відвідувачок центру стала Світлана Бойко, військовослужбовиця Національної гвардії України та дружина загиблого Героя. Жінка каже, що вже багато років є на контакті із Центром надання послуг учасникам бойових дій, який неодноразово їй допомагав із різними послугами, тому переконана, що схожі центри будуть користуватися популярністю у Львові.

«Ветеранський центр потрібний для того, щоб людині було комфортно і легко вирішувати різні питання, з якими вони зіштовхуються: отримати якусь довідку, консультацію чи певний вид допомоги. Є дуже багато можливостей, але, окрім того, різних нюансів, з якими людям подекуди важко самим розібратись, а тут на місці є всі фахівці, і вони скеровують тебе у правильне русло», – зазначає військова.

 Нагадаємо, у Львові цього року запрацювала комплексна програма підтримки ветеранів війни, родичів сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України. 

Програма передбачає багато різних заходів, аби максимально підтримати і допомогти військовим і їх рідним у різних сферах життя. Це фінансова та юридична підтримка, медична допомога, соціальний супровід, дозвілля, навчання і працевлаштування. Більше про програму – за посиланням.

відео Андрія Андруха для Львівської міської ради

фото Романа Балука для Львівської міської ради