У Львові відкрили культурно-соціальний центр Urban Camp Lviv площею 5 тисяч квадратних метрів (відео)

  • 02.06.2023, 14:59
  • Пресслужба ЛМР
Сьогодні у Львові відкрили Urban Camp Lviv – новий центр для внутрішньо переміщених українців, який також займатиметься розвитком та популяризацією вуличних культур. Усі культурні, спортивні та освітні заходи в кемпі планують проводити за участю переселенців і львів'ян.

фото: Роман Балук

Urban Camp Lviv створили на базі старого, занедбаного палацу культури ЛОРТА, що на вул. Ряшівській, 2. Цей центр – це частина мережі молодіжних просторів ТВОРИ!, яку заснували Street Culture X Urban Reform, за підтримки Данської громадської організації вуличних культур GAME.

фото: Роман Балук

«У час війни вибудувати такий урбан-простір – це щось неймовірне. Я вражений від того, що я сьогодні тут побачив. Тут якісне укриття, тут може проживати до 100 переселенців, тут класні спортивні локації, багато всього. Ця будівля має дуже круті мистецькі елементи, які не просто зберегли, а й відреставрували: чудова мозаїка та унікальні люстри. Тут є все необхідне, щоб молодь розвивалась, драйвила. Це цілий центр інновацій у різних напрямках, бо тут кожен сантиметр продумано і зроблено з любов’ю. Команда, яка всім цим займається, вдихнула в це приміщення нове життя. Ворог хоче знищити це життя, а ми невтомно відновлюємо і рухаємось вперед», – сказав Андрій Садовий, міський голова Львова.

фото: Роман Балук

Зокрема Urban Camp Lviv містить: тимчасове житло хостельного типу для сімей із дітьми, які втратили все через війну; івент-простір і двір для проведення заходів; укриття. Вартість проєкту – 25 мільйонів гривень, з яких 20 млн грн – інвестиція донорів і 5 млн грн – кошти міського бюджету. Донори: USAID, CORE Responce, Crown Agents/Help Age International, DERF, Save the children, KukurKulture, Signify, Karcher, «Леокераміка».

«Це велика будівля на 5 250 кв. м, яку за 10 місяців роботи ми трансформували у сучасний культурно-соціальний центр. За цей час нам допомогли понад 300 волонтерів, ми організували 18 толок, вивезли звідси 20 тонн сміття, відновили всі вікна, поставили нові санвузли, світло, меблі, бокси для життя 100 переселенців, та багато іншого.

фото: Роман Балук

Після перемоги тут буде сучасний центр розвитку молоді та популяризації вуличних культур. Для цього ми вже зробили баскетбольний майданчик, зал паркуру, дитячу зону для ігор, працюємо над танцювальним залом для занять з брейкінгу. Наступного тижня тут запрацює коворкінг, де можна буде безкоштовно попрацювати і просто гарно провести час», – розповів Віктор Чулановський, керівник Urban Camp Lviv, співзасновник ГО Street Culture.

Мета кемпу – допомогти скорішому залученню тих, хто втратив все через війну до життя в місті, а також сформувати нове активне середовище. Обʼєднати мешканців кемпу та львівʼян. Після перемоги кемп планують переобладнати на повноцінний простір для відпочинку, заняття вуличними культурами для дітей та молоді та проведенню заходів.

фото: Роман Балук

«Не зважаючи на те, що йде війна і цієї ночі країна пережила черговий масований обстріл, молодіжна політика – це завжди на часі. Велика кількість людей, які захищають нашу країну від окупанта, роблять це для того, щоб захистити майбутнє своїх дітей. Я батько трьох дітей і чітко усвідомлюю, що для мене найважливіше, щоб в цій країні була система, простір для розвитку дітей. І саме такі простори – це про розвиток таких, як мій старший син Роман. Зараз йому 10 років, але за якісь 2-3 роки від зможе прийти сюди кататись на скейті, спілкуватись з однолітками, втілювати свої ідеї, ділитись думками. Цей простір – це не про баскетбольний майданчик чи місце для паркуру, це про новий підхід до співіснування і розвитку молодих людей», – зазначив Тарас Тополя, лідер гурту «Антитіла», доброволець, колишній молодіжний посол UNICEF в Україні.

фото: Роман Балук