Стрільба з лука, пневматичної і вогнепальної зброї: яким буде муніципальний стрілецький тир у центрі Львова (відео)

  • 10.06.2024, 16:46
  • 238
  • Пресслужба ЛМР
На вулиці Лисенка за кошти меценатів реконструюють занедбане приміщення у сучасний спортивний муніципальний стрілецький тир. У ХІХ столітті тут була міська стрільниця, тому новий тир є відновленням історичної і важливої локації Львова.

фото Романа Балука для Львівської міської ради
фото Романа Балука для Львівської міської ради

«Плануємо, що з вересня сюди будуть приходити школярі, спортсмени і всі, хто хоче навчитись стріляти. Тут всі зможуть відчути, що таке реальна стрільба з вогнепальної зброї і що таке стрільба з лука.

Це унікальний тир, який має довгу історію. Ще у ХІХ столітті тут був тир. У радянський період це все занепало, і будівлю продали приватній фірмі. Коли почалася велика війна, ми знайшли порозуміння з власниками, відтак вони за свої кошти вибудовують муніципальний тир, яким зможуть користуватись всі львів’яни.

Я вражений, наскільки оперативно це будується, масштаби вражають. Важливо, що тут зберегли стару, австрійську стінку. Вона має історичну цінність, тож ми в такий спосіб нагадуватимемо всім про тир, який тут діяв сотні років тому», – наголосив Андрій Садовий, міський голова Львова.

Муніципальний стрілецький тир збудували на дві третини: зараз добудовують адмінбудівлю та дооблаштовують приміщення, де власне будуть спортивні зали.

Загальна площа тиру – 1 817 м², вартість проєкту – 80 млн грн.

«Це прекрасна, на 100% спортивна і доступна споруда. Зараз ми добудовуємо адміністративну будівлю, де будуть проводитись ремонтні роботи. У самому ж тирі переважатимуть бетон, скло та залізо, тому ці приміщення здебільшого вже готові.

Це трьохповерхова будівля із функціональним використанням даху. Перший поверх – це стрільба з пневматичної зброї, де будуть займатись діти, які займаються цим видом спорту, та школярі в межах вивчення предмету “Захист України”. Також тут проводитимуться змагання шкільної ліги зі стрільби.

Другий поверх буде використовуватись для стрільби з вогнепальної зброї. Третій поверх – це навчальні аудиторії, класи для теоретичних занять та поле для стрільби з блочного луку на 18 метрів. На останньому рівні в теплу пору можна буде проводити заняття зі стрільби з лука на 50 м», – розповів Антон Нікулін, начальник управління спорту та молодіжної політики Львівської міської ради.

Відкриття тиру планують на вересень цього року.

Довідка

Місце, де зараз працюють над створенням муніципального тиру, є історичним, адже з ХІХ століття саме тут активно діяло Стрілецьке товариство, яке у воєнний час було залучено до оборони. Пізніше у північному корпусі облаштували тир, де змагалися і тренувалися чемпіони світу та Європи, медалісти й учасники Олімпійських ігор: Микола Калиниченко, Дмитро Бобрун, Володимир Зименко, Анатолій Онищук, Борис Мельник, Степан Старинський, Анатолій Кукса.

відео Андрія Андруха для Львівської міської ради

фото Романа Балука для Львівської міської ради