У Львові зустріли фінів, які провели 42-денну естафету й зібрали понад 180 тис євро на «швидкі» та медобладнання для України (фото/відео)

  • 30.06.2024, 17:05
  • 137
  • Марія Демчина
За час своєї благодійної мандрівки, яка тривала 42 дні, фіни відвідали 6 країн та подолали 1561 км з Гельсінкі до Львова. Йдучи, біжучи та плаваючи, вони зібрали понад 180 000 євро на «швидкі» та медичне обладнання для України. Ініціаторів естафети сьогодні зустрів мер Львова Андрій Садовий.

фото Романа Каймана для Львівської міської ради

Зокрема, сьогодні ініціатори естафети прибули до Львова, аби передати символічне запевнення від усіх фінів у непохитній підтримці Україні. Метою естафети було зібрати щонайменше 156 100 євро – сто євро за кілометр. Але станом на зараз зібрано уже 182 000 євро.

фото Романа Каймана для Львівської міської ради

Головний організатор естафети – журналіст та підприємець Магнус Лонден розповів, що ідея естафети виникла завдяки його сину, який торік пройшов 223 км від фінського міста Турку до посольства України в Гельсінкі. І завдяки цьому вдалося зібрати 24 тисячі євро. Тож Магнус вирішив масштабувати цю ідею саме для підтримки України.

«Сьогодні завершилась естафета, під час якої ми відвідали шість міст, ми йшли, бігли і пливли, щоб підтримати і допомогти Україні. І сьогодні прибули до Львова, щоб передати меседж від усіх фінів і наголосити на нашій підтримці», - сказав Магнус Лонден, і зачитав символічне послання від фінського народу. Ось декілька слів з цього послання:

«Естафетою ми хочемо показати, що народ Фінляндії підтримує вас. Для нас природно відчувати солідарність з Україною. Ми розуміємо, що слів недостатньо, тому естафета в Україну зібрала кошти на підтримку вашої боротьби. Це крапля в океані, але ми сподіваємося, що вона продемонструє нашу найважливішу думку – Фінляндія з вами!».

фото Романа Каймана для Львівської міської ради

Мер Львова Андрій Садовий подякував ініціаторам та всім учасникам естафети за підтримку і допомогу Україні.

Нагадаємо, естафета стартувала 18 травня з Гельсінкі під час молодіжного заходу Stafettkarnevalen на Олімпійському стадіоні. Міністр європейських справ Фінляндії Андерс Адлеркройц взяв участь у події.

Українська молодь, яка переїхала до Фінляндії під час повномасштабного вторгнення, теж долучились до старту. Вони символічно розпочали ініціативу – вибігли зі стадіону та передали естафету групі фінських SUP-веслярів. Ті, своєю чергою, веслували навколо Гельсінкі до південного краю міста. Опісля естафету передали атлантичним веслувальникам Маркусу Мустеліну та Гаелю де Кревуазьє, які веслували до Таллінна.

«У човні ми провели 18 годин. Були трохи втомлені, боліли м’язи. Але це, звісно, ніщо в порівнянні з тим, як українцям доводиться боротися понад два роки», - прокоментував Мустелін після завершення своєї частини естафети.

У столиці Естонії весляри передали естафету скаутам. Вони пройшли понад 300 км до Риги. Далі була Латвія. Крок за кроком учасники естафети наближалися до України.

Фінішувала естафета сьогодні, 30 червня, у Львові. Міський голова зустрів учасників на площі Ринок, щоб отримати послання від фінів. Загалом естафета об'єднала 10 команд різного віку та професій.

Підтримати естафету можна на сайті організації.

Напередодні фіни вже зібрали певну суму і придбали кілька повнопривідних машин швидкої допомоги та інше необхідне обладнання на фронт. Волонтери, залучені до проєкту, привезуть «швидкі» в Україну після завершення естафети. Автомобілі швидкої допомоги будуть передані створеному українському громадському руху «Ініціатива Е+».

Організатор естафети – фінська благодійна організація «Караван в Україну». Організація виникла як спонтанна ідея з кількома друзями в Гельсінкі, та за один рік зібрала для України понад мільйон євро.

фото Романа Каймана для Львівської міської ради

відео Андрія Андруха для Львівської міської ради