Водіїв та контролерів Львова навчали, як допомагати маломобільним людям користуватись громадським транспортом (відео)

  • 19.10.2023, 13:40
  • Пресслужба ЛМР
В межах навчання з доступності «Послуги без бар'єрів» понад 50 водіїв та контролерів громадського транспорту Львова навчались правильної комунікації та взаємодії із маломобільними групами населення. Спочатку в них була теоретична частина навчання, яку вони потім засвоювали на практиці.

фото Романа Балука для Львівської міської ради
фото Романа Балука для Львівської міської ради

«Перше, що ми намагаємось донести, це те, що в центрі уваги завжди людина, не важливо чи є в неї інвалідність, порушення здоров’я чи вона умовно здорова. В сфері транспорту це набуває особливого значення, бо від цього залежить чи людина може вільно пересуватись містом, навчатись, працювати. На водіях лежить велика відповідальність за це, тому дуже важливо проводити навчання такого типу.

Безбар’єрність має бути безпечною, правильною та коректною, щоб кожна людина відчувала повагу та гідність до себе. Звісно важливо говорити про доступність самого транспорту і зупинок, але найперше надавачі транспортних послуг мають вміти надавати ці послуги коректно.

фото Романа Балука для Львівської міської ради

Це процес, який триває і не закінчився з жодній країні світу. Але важливо розвиватись, навчатись і ставати безбар’єрними особисто і комплексно цілою країною. Львів став першим місто України, яке обрало такий комплексний формат навчання. Цей тиждень безбар’єрності ми проводимо з різними групами представників комунальних сервісів, з якими говоримо про доступність, фокусуючись на конкретних аспектах тієї чи іншої сфери. Це дуже важливо, тому впевнений, що з часом це буде мати результат для міста», – розповів Володимир Висоцький, експерт з питань ексклюзивності та безбар’єрності.

Експерти зауважують, що водії були досить активні на навчанні, ставили багато запитань, пробували виконувати практичну частину: допомагали людям у кріслі колісному заїхати у автобус чи виїхати з нього, вчились, як це правильно зробити, щоб не зашкодити пасажиру, тощо.

Нагадаємо, у Львові триває тиждень навчань з доступності «Послуги без бар'єрів». Навчання включає теоретичну частину (про коректну комунікацію і взаємодію, архітектурну доступність та безбар’єрність послуг) та практичну (з учасниками моделюють ситуації та оцінюватимуть простір з погляду безбар’єрності). Більше про це – за посиланням.

фото Романа Балука для Львівської міської ради 

відео Максима Гнипа для Львівської міської ради