Проспект Шевченка

Проспект Шевченка – одна з найгарніших центральних вулиць, яка повністю зберегла європейський архітектурний дух початку XX століття.  

На розі проспекту Шевченка, 4 і вулиці Чайковського стоїть одна з найпривабливіших сецесійних споруд Львова –колишній прибутковий дім адвоката Сегаля, особливістю якого є вежа з декоративним фронтоном. Інтер’єр будинку оздоблений досконалими гобеленами, ліпним декором і вітражами у стилі сецесії.

У будинку № 8 розташована одна з найкращих книгарень Львова – книгарня Наукового товариства імені Шевченка. Тут можна знайти найширший вибір українських книжок.

Будинок № 10 з двома вежами був споруджений 1894 року у стилі необароко. Вітрина та інтер’єр колишньої цукерні Залевського обладнані у стилі арт  деко 1928 року.

Кам’яниця № 17/19 – будівля Львівської товарно-фондової біржі. Твір видатного львівського архітектора Арнольда Захарєвича відзначається монументальністю і чудовим оздобленням фасаду. Вгорі на фронтоні звертає на себе увагу мозаїчний герб Львова. Будівля є прикладом гармонійного поєднання різних видів мистецтв: фасад вирішений у традиціях сецесії і неокласики, інтер’єр вирізняється барвистими вітражами і мозаїками зі стилізованими квітами. У великому залі засідань панно і горельєфи міфологічними засобами розповідають про життя  і долю людини.

Оригінальний будинок № 27 на розі з вулицями Фредра і Герцена споруджено 1909 року під впливом пізнього англійського модерну.

Кам’яницю № 28 споруджено 1897 року у необароковому стилі зі скульптурним оздобленням. Кінотеатр знаходиться у цьому будинку з 1912 року, аптека «Під Святим Духом» з 1913 року. Інтер’єр аптеки прикрашений керамічним панно з жіночими фігурами біля лікарського дерева.