Матеріали розгляду пропозицій, поданих в рамках громадського слухання щодо врахування громадських інтересів під час внесення змін до детального плану забудови, обмеженої вул. Т. Шевченка, вул. Городоцькою, вул. Залізничною у м. Львові

  • Відділ громадського партнерства

Матеріали розгляду пропозицій, поданих в рамках громадського слухання щодо врахування громадських інтересів під час внесення змін  до детального плану забудови, обмеженої вул. Т. Шевченка, вул. Городоцькою, вул. Залізничною у м. Львові

       З 01 серпня 2016 року по 25 серпня 2016 тривало громадське слухання  щодо врахування громадських інтересів під час внесення змін  до детального плану забудови, обмеженої вул. Т. Шевченка, вул. Городоцькою, вул. Залізничною у м. Львові.          Замовником даної містобудівної документації є управління архітектури, департаменту містобудування Львівської міської ради, а розробником  — ТзОВ «АКД».

       Оголошення щодо проведення громадського слухання було розміщено на сайті Львівської міської ради у рубриці «Громадські слухання» та опубліковано у газеті «Високий замок»  від 30 липня 2016 року.

       З відповідною проектною документацією можна було ознайомитись на сайті Львівської міської ради та у відділі громадського партнерства управління «Секретаріат ради» Львівської міської ради,  за адресою пл. Ринок,1, тел.297 59 63.

       17 серпня 2016 року відбулось публічне представлення вищезгаданої документації за адресою: м. Львів, вул. Замкнена,8.

Для участі зареєструвалось 9 осіб. Протокол публічного представлення додається.

       За результатами проведення громадського слухання щодо врахування громадських інтересів щодо врахування громадських інтересів під час внесення змін  до детального плану забудови, обмеженої вул. Т. Шевченка, вул. Городоцькою, вул. Залізничною у м. Львові отримано наступне письмове зауваження громадськості :

•      Звернення ОСББ «Міхновських 32б» від 23.08.2016 №2-19928-Ш-01 (із підписами мешканців)

За результатами громадських слухань сторони дійшли до наступних домовленостей:

1. Пропозицію ОСББ «Міхновських – 32Б» відносно незмінності поверховості забудови житлових будинків за адресою: м. Львів, вул. Братів Міхновських, 32, ТОВ «Консалтингова компанія «Ампір» буде дотримано, оскільки концепцією забудови, передбачено наступну поверховість будівель: з вул. Братів Міхновських – 6 поверхів, середнього будинку – 7 поверхів, з вул. Вернигори – 5 поверхів.

2. Вимоги ОСББ «Міхновських – 32Б» відносно дотримання норм протипожежної безпеки, санітарних норм, інсоляції будинків та прилеглих територій із врахуванням інтересів мешканців будинку № 32Б по вул. Братів Міхновських у м. Львові, будуть дотримані ТОВ «Консалтингова компанія «Ампір» як при проектуванні забудови так і в процесі здійснення будівництва у відповідності до норм чинного законодавства України.

3. ТОВ «Консалтингова компанія «Ампір» зобов’язується надавати відповідні копії документів ОСББ «Міхновських – 32Б» в 10-ти денний термін з моменту отримання інформації (чи документів) про результати різноманітних експертиз, в тому числі, але не виключно експертизи по розрахункам інсоляції будівель і приміщень, прилеглих до проектованих будівель, затвердження проекту забудови, затвердження містобудівних умов та розрахунків, Декларації про початок робіт та Декларації про здачу об’єктів будівництва в експлуатацію та іншу інформацію, яка стосується будівництва вищезгаданих об’єктів. Окрім цього, попередню погоджену сторонами концепцію забудови ТОВ «Консалтингова компанія «Ампір» надає ОСББ «Міхновських-32Б» додатком до цього листа (Додаток №2) та зобов’язується її дотримуватись протягом всього періоду будівництва.

4. Відносно пропозиції щодо представлення мешканцям будинку по вул. Бр. Міхновських 32Б концепції забудови повідомляємо, що така зустріч з мешканцями відбулася 29 вересня 2016 року о 19:30 в дворі будинку.

5. ТОВ «Консалтингова компанія «Ампір» спільно з ОСББ «Міхновських-32Б» зобов’язується провести фото фіксацію фасаду будинку за адресою: м. Львів, вул. Братів Міхновських, 32Б з складенням та підписанням двома сторонами відповідного Акту.

6. Враховуючи інтереси та побажання мешканців будинку по вул. Бр. Міхновських 32Б та пропозиції ОСББ «Міхновських-32Б» щодо облаштування території спільного користування для мешканців будинків, повідомляємо наступне: ТОВ «Консалтингова компанія «Ампір» зобов’язується виділити територію та провести благоустрій з встановленням необхідного спортивного, ігрового та іншого обладнання на земельній ділянці з метою облаштування майданчика для ігор дітей шкільного віку, занять фізкультурою та спортом; відпочинку дорослого населення. Детальне місцезнаходження цієї території позначено на концепції забудови наданої ТОВ «Консалтингова компанія «Ампір» (Додаток 2). Також ТОВ «Консалтингова компанія «Ампір» зобов’язується докластися до благоустрою прибудинкової території будинку по вул. Братів Міхновських 32Б.

Окрім цього згідно концепції забудови житлових будинків передбачено: внутрішній двір житлового комплексу вільний від автомобільних проїздів, його центром є соціально – громадський простір. Через весь двір походить алея, яка є виключно пішохідною та велосипедною доріжкою.

В свою чергу ОСББ «Міхновських – 32Б» не заперечує проти відмови ТОВ «Консалтингова компанія «Ампір» щодо розвернення проектованого будинку із вул. Вернигори на 90 градусів. Зі слів представників ТОВ «Консалтингова компанія «Ампір» дана пропозиція не підлягає виконанню, оскільки повністю змінює концепцію вищезазначених житлових будинків. Зазначається, що земельна ділянка площею 0,5120га, за адресою: м. Львів, вул. Братів Міхновських, 32, 32-а, відноситься до земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення,згідно наданої довідки за ном.ПІ-7/0/4-16 від 02.02.2016р. Головного Управління Держкадастру у Львівській області.

                Додаток 1. Протокол публічного представлення внесення змін  до детального плану забудови,        обмеженої вул. Т. Шевченка, вул. Городоцькою, вул. Залізничною у м. Львові;

                Додаток 2. Звернення ОСББ «Міхновських 32б» 23.08.2016 №2-19928-Ш-01 (із підписами мешканців);

                Додаток 3. Відповідь ТзОВ «АКД» від 23.09.2016 №2-22904-01

                Додаток 4.Лист-згода щодо досягнення згоди між ОСББ «Міхновських-32Б» та ТОВ «Консалтингова                 компанія «Ампір від 05.10.2016 № 2-24168

                Додаток 5.Лист-відповідь ТзОВ «АКД» від 07.10.2016 № 2-24448-01

Головуючий на громадському слуханні,

начальник відділу громадського  партнерства                                           О. Файфурка

управління «Секретаріат ради»

                  

Секретар громадського  слухання,

головний спеціаліст                                                                                               Д. Челепіс

відділу громадського  партнерства

управління «Секретаріат ради»

          

Представник замовника,

Начальник відділу містобудівного маркетингу                                               В. Хижняк

управління архітектури департаменту містобудування

Львівської міської ради                                                                               

  

Доповідач,

головний архітектор проекту,                                                                               Г. Шульга

Представник ТзОВ «АКД»

Додаток 1

Протокол публічного представлення внесення змін  до детального плану забудови, обмеженої вул. Т. Шевченка, вул. Городоцькою, вул. Залізничною у м. Львові

Публічне представлення відбулось  17 серпня 2016 року.  Для участі у публічному представлені зареєструвалося 9 осіб.

На публічному представленні виступили:

О. Файфурка, начальник відділу громадського партнерства управління «Секретаріат ради». Організація та проведення громадського слухання

Г. Шульга, головний архітектор проекту, представник ТзОВ «АКД». Представлення детального плану території.

Презентуючи проект детального плану території Г. Шульга повідомив, що  детальний план території розробляється на замовлення управління архітектури департаменту містобудування Львівської міської ради.

       Зміни до детального плану території стосуються чотирьох об’єктів :

       По вул. О. Степанівни, 31 передбачається реставрація та пристосування пам’ятки архітектури колишнього житлового будинку із можливістю використовувати згаданий об’єкт як готель. Таким чином запропоновано вести зміни у план функціонального зонування території (Зонінг), а саме ділянку по вул. О. Степанівни віднести до функціональної зони Г-2 із встановленням відповідного регламенту забудови.

       По вул. О. Степанівни, 8 запропоновано перемістити розташування майбутньої СЗШ без зміни характеристик земельної ділянки із середини кварталу забудови на аналогічну земельну ділянку, розташовану на вул. О. Степанівни (з виходом на вулицю О. Степанівни), а житловий будинок по вул. О. Степанівни перенести всередину забудови. Для цього вносяться зміни у план функціонального зонування території, а саме виконання взаємозаміни зон Г-3-1 та Ж-3,  з аналогічними змінами у проектні плани, схему інженерних мереж, споруд та використання підземного простору. З метою забезпечення розрахункової кількості парко-місць ПП «Ріелпогранбуд» за погодженням з Державною прикордонною службою має наміри розмістити дворівневий відкритий паркінг кількістю до 50 авто на північно-західній межі ділянки. З метою забезпечення намірів землекористувача необхідно відкоригувати червоні лінії проектованої вулиці та внести зміни у план функціонального зонування території. 

        По вул. Шевченка, 31 передбачається реконструкція та перепрофілювання об’єктів нерухомого майна, розміщених на території площею близько 1,45 га на вул. Шевченка, 31. Передбачається розміщення підземного паркінгу до 250 парко-місць, об’єктів громадсько-комерційного призначення в нижніх поверхах та житлових приміщень у верхніх поверхах. З метою забезпечення намірів землекористувача необхідно внести зміни у план функціонального використання, а саме заміну зона Г-3 на зону Г-2 та внести зміни у проектні плани, передбачивши розміщення центру ділової, громадської діяльності з дитячим спортивно-розважальним центром на вказаній території.

       По вул. Братів Міхновських, 32 з метою врахування намірів землекористувача пропонується внести зміни до плану функціонального використання, а саме ділянку по вул.. Міхновських, 32 віднести до функціональної зони Г-2 (виконати заміну зони Р-2 на Г-2) та внести необхідні зміни у проектні плани на підставі наданої ТОВ «Консалтингова фірма «Ампір» «Концепції житлового комплексу в межах вул. Бр. Міхновських та Вернигори у м. Львові» передбачивши розміщення центру ділової, громадської діяльності з підземним паркінгом на вказаній території. При цьому необхідно врахувати протипожежні та санітарно – побутові розриви від проектованих споруд до прилеглої забудови з дотриманням нормативного інсоляційного режиму прилеглих територій, запроектувати споруди каскадного типу змінної поверховості 4-7 поверхів, передбачити максимальне озелення даної території.

       Під час представлення було озвучено наступні запитання та пропозиції :

       п. Віктор, мешканець вул. Бр. Міхновських, 31 запитав чи присутній представник забудовника по вул. Бр. Міхновських, 32б? Якщо так, чи є поверховий план будинків, які будуть будуватись? Яким механізмом буде виплачуватись компенсація зменшення інсоляції та зменшення рекреаційної зони ?

       Х. Брезіцька, представник ДК «Ампір» відповіла, що зелена зона збережена для спільного користування мешканців вул. Бр. Міхновських та інших вулиць. Уся документація наявна, компанія може її надати за вимогою.

       Г. Шульга відповів, що департаментом архітектури надано концепцію забудови території, проектувальники частково врахували, частково відкоригували у частині поверховості (5-7 поверхів). Для подальшого проектування необхідно зробити містобудівний розрахунок, врахувати вимоги санітарних вимог, протипожежних розривів та нормативів інсоляції.

       В. Прус, голова ОСББ «Міхновських 32б», запитав яким буде пожежний розрив від Буд на Міхновських, 32б - новобуду ? Наскільки зменшиться інсоляція нашого будинку ? Чи проводилась відповідна експертиза? Чи буде відстань між будинками відповідати ДБН, можливо забудовник побудує невідповідно до документації.

       Г. Шульга відповів, що це залежить від поверховості. Якщо поверхів буде 5- тоді 20 м, ще варто зважати на наявність вікон та ряд інших факторів. Чинні будівельні норми – 2,5 години тривалість інсоляції, допускається зменшення в умовах реконструкції та затисненої забудови до 2 год. Сказати яка буде інсоляція для будинку по вул. Бр. Міхновських, 32б складно без відповідного розрахунку, це замовляється як окремий етап проектної роботи після затвердження містобудівного розрахунку. За  належним будівництвом варто наглядати.

       п. Віктор, мешканець вул. Бр. Міхновських, 32б запитав яка процедура переведення ділянки з одного типу на інший? Виходить дивно – при прийнятті рішення про переведення у житлове будівництво, конкретний план будівництва буде після? Можливо забудовник побудує щось цілком інше ?

       Г. Шульга відповів, що містобудівна рада, громадські слухання, виконком або сесія. У детальному плані території прописано містобудівні регламенти розвитку території у рамках опрацювання - буде цілком визначений регламент і перелік об’єктів,  будівництва. Коли ми говоримо про зону Г2 перелік об’єктів, які можуть бути розміщені. Наступний етап – історико - містобудівне обґрунтування, задається обмеження по граничній поверховості, висотності та при розробці містобудівного розрахунку може бути скликана містобудівна рада і може внести корективи.

       Н. Лебяк, мешканець вул. Коновальця – існуючий будинок на вул. О. Степанівни, 31 – чи це буде реконструкція чи знесення і будівництво нового будинку ? можливо, будинок має історичне значення.

       Г. Шульга відповів, що для історичних міст необхідно розробляти – істерико-архітектурний опорний план. У зв’язку із його відсутністю маємо історико - містобудівне обґрунтування. Конкретно по вул.. О. Степанівни, 31 – будинку в досить непоганому стані, тож мова скоріш за все йтиме про його реконструкцію. Стосовно історичної цінності забудови – в переліку історичних пам’яток його немає.

       В. Прус запропонував:

  •  зробити фотофіксацію фасаду існуючого будинку по вул.  Бр. Міхновських, 32;
  • розвернути плановий будинку, щоб не перекривати інсоляцію для існуючих будинків та забезпечити гарничну поверховість, зазначену у плані (5-7 поверхів);
  • провести експертизу інсоляції;
  • представити проекту будівництва мешканцям вул. Бр. Міхновських, 32б та вул. Вернигори на прибудинковій території.

      

Головуючий на громадському слуханні,

начальник відділу громадського  партнерства                                           О. Файфурка

управління «Секретаріат ради»                   

Доповідач,

головний архітектор проекту,                                                                               Г. Шульга