ОСББ та ЖБК можуть отримати безвідсоткову позику від міста на першочергові ремонтні роботи у будинках (відео)

  • 02.04.2024, 14:01
  • 619
  • Пресслужба ЛМР
Львів першим з великих обласних міст України долучитися до програми Револьверного фонду Міст Асоціації "Енергоефективні міста України". Відтак ОСББ і ЖБК Львівської МТГ можуть отримати безвідсоткову поворотну фінансову допомогу на заходи з ремонту будинку, енергоефективності та доступності. Допомогу терміном на 12 місяців надаватимуть рішенням міської конкурсної комісії, на розгляд якої необхідно подати відповідний пакет документів.

фото ілюстративне, автор: Роман Балук

«Програма Револьверного фонду Асоціації «Енергоефективні міста України» (назва походить від англійського Revolving fund - відновлюваний фонд) - це програма, яка дозволяє надавати поворотну фінансову допомогу для ОСББ і ЖБК для проведення невідкладних ремонтних робіт з підготовки будинку до зими, на термінові аварійні ремонтні роботи та на заходи з доступності.

До розподілу маємо 1 млн грн. Якщо звернень від ОСББ буде багато і коштів не вистачатиме, то будемо звертатися на сесію міської ради, щоб збільшили фінансування на цю програму», - пояснив Орест Тимчишин, директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР.

Максимальна сума позики, яку зможуть отримати ОСББ/ЖБК, – це сума, яка не перевищує надходжень на банківські рахунки ОСББ/ЖБК за останні 6 місяців. Тобто, якщо ОСББ за півроку отримує за квартирну плату 100 тис. грн, то позику вони можуть отримати максимально на роботи вартістю 50 тис. грн.

Кошти мають бути використані на такі роботи:

І черга – це підготовка будинку до зими, ремонт інженерних мереж, встановлення та заміна вікон, вхідних дверей, забезпечення інклюзивності будинку.

ІІ черга – це ремонт покрівель, дахового перекриття, підвальних приміщень.

ІІІ черга – це встановлення обладнання з використанням альтернативних до газу джерел енергії для потреб будинку, інші роботи з модернізації, ремонту і реконструкції багатоквартирного будинку.

«Заявки на отримання поворотної фінансової допомоги з Револьверного фонду Міст Асоціації “Енергоефективні міста України“ розглядатиме комісія з фінансової підтримки житлового фонду Львівської міської територіальної громади. На розгляд комісії ОСББ чи ЖБК має подати відповідний пакет документів», - пояснює Сергій Солтис, керівник міського відділу супроводу ОСББ.

ОСББ/ЖБК для участі в програмі має подати, зокрема, рішення зборів співвласників багатоквартирного будинку про участь у програмі Револьверного фонду, акт обстеження технічного стану багатоквартирного будинку, примірний кошторис на заплановані роботи та ін. Детальніше про весь пакет документів - тут.

Документи можна надсилати через електронне звернення, на електронну пошту районної адміністрації або наручно в ЦНАП. 

Довідка

Як працює Револьверний фонд міст Асоціації «Енергоефективні міста України»?

На підставі Положення та Рішення для громади-учасниці програми відкривається у Револьверному фонді власний субрахунок.

Місцева рада переказує на нього власні кошти. Вона ж і тільки вона (за рішенням конкурсної комісії) вирішує кому, для чого та на який термін видавати з цього рахунку безоплатну поворотну фінансову допомогу (позику, яка пізніше підлягає поверненню).

Позичальники отримують поворотну допомогу безоплатно на термін до 12 місяців. Після повернення позики в РФМ АЕМУ цими коштами може скористатись наступний заявник.

Повноцінне адміністративне обслуговування роботи фонду, провадження відповідної документації здійснює офіс АЕМУ - на підставі ухвал міських рад приймає від громад та видає позичальникам гроші, контролює їхнє цільове використання, а відтак приймає гроші назад тощо. Цю роботу з адміністрування офіс виконує за рахунок власних коштів, призначених для статутної діяльності.

відео Андрія Андруха для Львівської міської ради

презентація