Підтримка ветеранського бізнесу: дружина захисника заснувала бренд Familin та виготовляє постільну білизну

  • 20.05.2024, 13:43
  • 427
  • Пресслужба ЛМР
Катерина Борісова з чоловіком займаються власним бізнесом з 2015 року, коли відкрили невелике швейне виробництво. З початком повномасштабного вторгнення чоловік Катерини пішов у військо, тож жінка перейняла його обов’язки. Майже 300 тисяч гривень на розвиток свого бренду Катерина отримала від Львівської міської ради. Таку ваучерну підтримку від міста вже отримали понад 80 ветеранських бізнесів.

Підприємство Катерини займається пошиттям одягу для українських брендів. До 24 лютого 2022 року у них був один основний клієнт, який забезпечував компанію роботою, та ще кілька несистемних замовників.

«З початком повномасштабного вторгнення від нас пішов основний замовник. Ми починали з нуля практично, адже в нас взагалі не було клієнтів. Взялись шити військову амуніцію за свій кошт і віддавати безкоштовно на передову, щоб підтримати працівників і не закрити підприємство. Перші місяці доходів взагалі не було. Інколи ми просто відпускали швей додому, бо не було що шити. Фактично рік ми тримались на плаву як могли. Ми витратили всі свої заощадження і почали потроху шукати клієнтів», – розповідає Катерина.

Системні замовлення почали надходити у листопаді минулого року. Тоді підприємство стало знову набирати обертів, але обігових коштів не вистачало, щоб покрити поточні витрати: оренду, податки, зарплати. Тож Катерина наважилася заснувати власний бренд Familin, щоб врівноважити несистемні клієнтські замовлення та забезпечити цех безперебійною роботою.

«Для власного бренду ми шиємо постільну білизну, вона є нетиповою, це новий товар на  ринку сьогодні. Фішка в тому, що ми розробили ковдру, яку не потрібно заправляти в підковдру. Це ніби три в одному: ковдра, покривало і підковдра. Нею можна накриватися під час сну, зверху вона декоративно-приваблива натуральна, щоб не потрібно було додатково ліжко застеляти окремим покривалом, а всередині є тонкий, але досить теплий утеплювач. Ковдра поміщається в пральну машинку, її можна повноцінно прати і вона завжди буде свіжою.

Це була моя особиста біль, бо діти не люблять застеляти ліжко, їм все скуйовджується, ковдра скручується, вони дратуються, а в нас троє дітей. Тому ми почали шити і тестувати в себе вдома, інтерв’ювали людей, своїх друзів переважно, схожої цільової аудиторії, на яку ми хочемо скерувати цей бренд. І ми вже маємо хороші відгуки, наші друзі купили цю ковдру і тестують. Така от цікава досить розробка, ніби заходить людям, але ми ще не вийшли повноцінно на ринок», – каже Катерина.

Для свого бренду жінка подала заявку на оформлення торгової марки, а також наповнює сайт. Перша колекція вже готова до виходу. Нині Катерина шукає кошти на маркетинг.

Частину витрат вдасться покрити завдяки ваучерній підтримці від Львівської міської ради. Як дружина захисника Катерина взяла участь у конкурсі з підтримки ветеранського бізнесу і отримала майже 300 тисяч гривень на розвиток своєї справи.

«Від міської ради ми отримали 297 700 грн. Це дозволило нам закупити додаткове обладнання, яке пришвидшить роботу цеху на пошиття окремих виробів. Також ці гроші частково покриють оренду, щоб зменшити навантаження поточних витрат, і ще ми закупимо тканини, які нам потрібні для нового бренду.

Відтак кошти, які ми мали б вкласти в це, ми зможемо спрямувати на маркетинг, можливо дистанційно найняти СММ-спеціаліста, щоб можна було створювати професійний контент», – каже Катерина.

Чоловік Катерини з початку повномасштабного вторгнення добровільно пішов у лави Збройних Сил України і планує там бути до перемоги.

«Зараз він перебуває на бойових позиціях, у зоні, де «гаряче». Він – там, я – тут, пробує дистанційно мені допомагати, виправляти, бо в мене не настільки багато досвіду, як у нього в швейному цеху. Я працюю і паралельно на своїх помилках вчусь», – додає Катерина.

Нагадаємо, у Львівській міській раді діє програма ваучерної підтримки для започаткування чи розвитку власної справи ветеранів чи їх рідних. Минулоріч 30 ветеранів та їхніх дружин отримали до 300 тисяч гривень ваучерної підтримки на свій бізнес, а цьогоріч сертифікати отримали ще 53 ветерани та їх рідні. Загалом Львівська міська рада пропонує вже 13 видів ваучерів для допомоги підприємцям.

Раніше ми розповідали про бізнеси ветеранів та їх дружин, які підтримало місто: салон краси дружини ветерана Людмили Беднарської, реабілітаційний кабінет ветерана Олега Зайця, «Сад мрії» ветерана Андрія Дробіта, волонтерський автосервіс ветерана Станіслава Лісового, екоферму ветерана Романа Качалаби, творчу майстерню «Дивна птаха» дружини ветерана Марини Тітаренко,  фотостудію «Спалах» ветерана Романа Парамущака, мобільну доставку від ветерана Юрія Опалінського, компанію «Огорожа ПЛЮС» ветерана Василя Гука та Центр розвитку дитини та підтримки сім’ї «Ключі» від дружини захисника Уляни Кінаш.

У 2023 році на підтримку бізнесу з міського бюджету виділили 492 ваучери на 46,4 млн грн. 

Більше про ваучерну допомогу малому та середньому бізнесу, яку надає місто під час воєнного стану, можна дізнатися за посиланням.