Ви тут: 

Фонд цивільних досліджень і розвитку (CRDF Global)

Фонд цивільних досліджень і розвитку (CRDF Global) — некомерційна організація, створена у 1995 році Національним науковим фондом США (NSF) за рішенням Конгресу США з метою сприяння міжнародному науково-технічному співробітництву заради миру і процвітанню шляхом надання грантів і технічних ресурсів для виконання спільних науково-дослідних проектів, а також проведення навчальних програм.

Фонд виконує свої програми в багатьох країнах світу. Головний офіс Фонду розташований в Арлінгтоні, штат Вірджинія, США, його  представницькі офіси  — в Україні, Росії, Казахстані і Йорданії. Україна є одним із провідних партнерів CRDF.

СRDF отримує кошти для фінансування програм від урядових та неурядових організацій, таких як  Державний департамент США, Національний науковий фонд США,  Національний інститут охорони здоров’я США, Агентство міжнародного розвитку США (USAID) та інших.

Програми, що наразі виконуються фондом в Україні спільно з Міністерством освіти і науки  України і Державним комітетом України з питань науки, інновацій та інформатизації : «Програма спільних наукових проектів» (CGP),  «Розвиток науково-технічного підприємництва» (STEP),  «Співробітництво в науково-технічних дослідженнях та освіті»(CREST) (фінансується спільно із Американською агенцією з міжнародного розвитку (USAID)), Програма наукової співпраці для молодих учених.

В межах цих програм CRDF в Україні працює в таких основних напрямках:

  • Надання грантів науковцям, що працюють у фундаментальній та прикладній науці;
  • Надання грантів на обладнання і наукові конференції;
  • Сприяння інтеграції наукових досліджень і вищої освіти
  • Сприяння зусиллям громадських і приватних організацій на підтримку цивільних наукових досліджень, освітніх і благодійних проектів, що відповідають цілям CRDF.

Зокрема, за програмою STEP :  

  • Сприяє розвитку науково-технічного підприємництва в Україні
  • Допомагає просуванню українських інновацій на український та міжнародний ринки
  • Надає  можливість отримання сучасних знань та навичок у сфері бізнес — планування, захисту прав інтелектуальної власності , маркетингу та інших аспектів комерціалізації наукових розробок.

Гранти надаються на конкурсній основі. Конкурси відкриті, вони оголошуються щорічно на сайтах CRDF  а по програмі STEP – також і  підчас проведення установчих семінарів.

Згідно своїх правил фінансування наукових і науково-технічних розробок,  Фонд не претендує на інтелектуальну власність, що виникла в результаті виконання проектів і не використовує її. Його задача – сприяння комерціалізації розробок шляхом встановлення взаємно вигідного партнерства між науковцями і бізнес структурами в Україні або за кордоном,  і сприяння його розвитку.

 Всі проекти, що підтримуються Фондом,  повинні бути орієнтовані на невійськові цілі і виконуватись у цивільних науково-дослідних установах.

З початку своєї діяльності (вересень, 1995) Фонд цивільних досліджень та розвитку підтримав українських вчених за дев’ятьма програмами,  надав 745 грантів для виконання науково-дослідних проектів на загальну суму $31,71 млн, в тому числі від CRDF $19,93 млн., від американських компаній-партнерів $7,83 млн, від Уряду України — $3,59 млн., від українських університетів — $360,00 тис.  Загалом було підтримано близько 3260 вчених з 115 наукових установ України.

Зокрема, починаючи з 1997 року, Фондом, разом із МОН України і Державним комітетом  України з питань науки, інновацій і інформатизації було профінансовано 16 проектів львівських науковців:

  • із Державного університету ім.. І.Франка (2 проекти),
  • Інституту біології клітини НАНУ (6 проектів) ,
  • Інституту фізики конденсованих систем НАНУ (3 проекти),
  • Фізико — механічного інституту Ім..Г.В..Карпенка (3 проекти),
  • Науково-дослідницької компанії «Карат» (1 проект),
  • Української академії друкарства МОН України (1 проект).

Загальна сума фінансування проектів львівських розробників  складає 745 786  доларів США.  

Адреса представництва: Україна, 01024, Київ, вул. Богомольця 4, кімната 133-134.

Телефон: +38 (044) 253-72-23

Факс: +38 (044) 253-45-77

Електронний ресурс Фонду:

Електронні ресурси НОЦ, створених за підтримки CRDF та МОН України в межах програми CREST: