Архітектурний конкурс на проєктну пропозицію меморіального комплексу військових поховань Героїв України на вул. І. Мечникова у м. Львові

  • 05.01.2024, 11:33
  • управління архітектури та урбаністики
Оголошено реєстрацію для участі у Всеукраїнському відкритому архітектурному конкурсі на проєктну пропозицію меморіального комплексу військових поховань Героїв України на вул. І. Мечникова у м. Львові

Архітектурний конкурс має на меті пошук кращого проектного рішення меморіального комплексу Героїв України на вул. І. Мечникова, як важливого меморіального об'єкта, що вшановуватиме пам'ять загиблих захисників та захисниць України. Очікується, що архітектурні рішення проектних пропозицій стануть взірцем нового підходу до проектування військових кладовищ в Україні та відображатимуть нові підходи та цінності.

Ключові питання, що повинні бути вирішені в межах конкурсу:

Загальне концептуальне рішення комплексу. Необхідно запропонувати загальну концепцію розвитку меморіального комплексу, що висвітлюватиме ідею меморіалізації та вшанування памʼяті загиблих захисників та захисниць України. Загальна концепція комплексу має бути основою для подальших детальних рішень щодо просторового та архітектурного вирішення всіх елементів комплексу.

Функціонально планувальна структура комплексу. Територія комплексу має складатися із двох основних функціональних зон: меморіальної та громадської, що мають відрізнятися за плануванням, характером проведення часу та користування. При цьому проект повинен передбачати рішення щодо розмежування цих зон та визначення їх просторових меж планувальними, ландшафтними чи іншими засобами.

Планування території. Запропонувати гармонійне та ефективне планування території, що забезпечуватиме рішення щодо функціональних, просторових та архітектурних аспектів комплексу, враховуватиме контекст місця, підсилюватиме його природний потенціал та відповідатиме вимогам функціональної організації території.

Вирішення намогильних споруд. Необхідно розробити архітектурно-обʼємне вирішення намогильних споруд, що відповідатиме сучасним тенденціям організації військових поховань. За основу образного вирішення рекомендується прийняти форму «козацького хреста». Необхідно також розробити форму намогильної споруди призначену для поховань представників різних релігійних конфесій.

Адаптація і переосмислення наявних меморіальних споруд. Запропонувати рішення щодо переосмислення наявних на території комплексу памʼятних та меморіальних споруд шляхом адаптації їхнього вигляду до загального проектованого вигляду комплексу.

Для участі у конкурсі автор або авторський колектив повинен зареєструватися на конкурс. Реєстрація на конкурс проводиться шляхом заповнення форми для реєстрації за посиланням.

Ознайомитися із конкурсною документацією можна за посиланням.

територія конкурсного проєктування
територія конкурсного проєктування

Графік проведення конкурсу

05.01.2024 р. — оголошення конкурсу

21.01.2024 р., 17.00 год — останній термін реєстрації для участі у конкурсі.

18.03.2024 р., 17.00 год — останній термін подання конкурсних проєктів у цифровому та друкованому вигляді.

01.04.-12.04.2024 р. — підготовка та проведення засідання журі, визначення переможців конкурсу.

Учасники конкурсу

До участі у конкурсі запрошуються мультидисциплінарні авторські колективи, що мають досвід роботи в архітектурі, міському плануванні та ландшафтній архітектурі. Для всебічного опрацювання проектних пропозицій авторські колективи мають залучати митців, скульпторів, фахівців у галузі доступності та інших фахівців суміжних галузей, що неохідні для розроблення проектних пропозицій. До складу авторського колективу можуть входити студенти вищих навчальних закладів архітектурної галузі. Авторські колективи мають бути структуровані із визначенням керівника авторського колективу, про що вказується у заявці на участь у конкурсі.

Кваліфікаційні вимоги до учасників конкурсу — професійний рівень учасника конкурсу визначається наявністю у нього кваліфікаційного сертифіката архітектора (для авторських колективів — наявністю такого сертифіката в керівника колективу), що підтверджує спроможність подальшої розробки проектної документації та реалізації проекту.

Журі конкурсу:

  1. Антон Коломєйцев — заступник директора департаменту містобудування, начальник управління архітектури та урбаністики, головний архітектор міста Львівської міської ради, м. Львів;
  2. Тетяна Балукова — начальниця управління охорони історичного середовища, м. Львів;
  3. Василь Косів — доктор мистецтвознавства, ректор Львівської національної академії мистецтв, м. Львів (за згодою);
  4. Богдан Черкес — доктор архітектури, професор, директор Інституту Архітектури та Дизайну Національного університету «Львівська Політехніка», м. Львів (за згодою);
  5. Юліан Чаплінський — архітектор, м. Львів (за згодою);
  6. Марко Савицький — архітектор, засновник та керівник архітектурного бюро «Savytskyy Design», м. Львів (за згодою);
  7. Микола Шеремета — архітектор, голова Львівської обласної організації Національної Спілки Архітекторів України, делегований представник від НСАУ, м. Львів; м. Львів;
  8. Олена Василько — архітекторка, директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної військової адміністрації, головний архітектор області, делегований представник Львівської обласної військової адміністрації, м. Львів;
  9. Святослав Шеремета — директор КП «Доля», голова постійної комісії Львівської обласної ради з питань культури, інформаційної політики та промоції, делегований представник Львівської обласної ради, м. Львів.

Також при визначенні переможця будуть враховані рекомендації дорадчої ради, яка складатиметься з представників військових підрозділів регіону, представників родин загиблих Героїв, військових капеланів, громадськості, депутатів Львівської міської ради та представників профільних підрозділів міськради.

У конкурсі визначено три премії: 1) перша премія — 500 000 грн; 2) друга премія — 300 000 грн; 3) третя премія — 200 000 грн; Фінансування проведення конкурсу та виплати премій переможцям конкурсу відбувається коштом благодійників.

Замовником та організатором конкурсу є Управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради. Вид конкурсу — Всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс, що проводиться в один тур. Деталізація розробки конкурсного проекту — проектна пропозиція. Офіційна мова конкурсу — українська. Участь у конкурсі є безкоштовною. Реєстраційний внесок учасниками конкурсу не сплачується.

Подача конкурсних проектів відбувається у визначений термін визначений термін шляхом надсилання повного складу конкурсного проекту організатору конкурсу:

у друкованому вигляді — надсилається шляхом кур’єрської поштової відправки або доставляється особисто за адресою: 79008, м. Львів, пл. Ринок, 1, каб. 407, Управління архітектури та урбаністики департаменту містобудування Львівської міської ради. На конверті із текстовими матеріалами конкурсного проекту необхідно обов’язково зробити помітку: «на конкурс Меморіал Героїв України»

у цифровому вигляді — надсилається на електронну адресу: uau.lmr@gmail.com. Темою листа вказати шифр конкурсного проекту. У листі цифрові матеріали конкурсного проекту подаються посиланнями на завантаження із файлообмінника.

Контактна та довідкова інформація: uau.lmr@gmail.com.