Щоб уникнути лиха

         За даними Українського Гідрометцентру на території держави, внаслідок підвищення температури і збільшення тривалості посушливих періодів констатується високий та надзвичайно високий клас пожежної небезпеки.

         У ці місяці за статистикою останніх п'яти років відмічається найскладніша фаза пожежонебезпечного періоду.

         Зростання кількості пожеж у природних екосистемах обумовлюється сезонним висиханням рослинності на сільгоспугіддях, у лісозахисних смугах, на ділянках вздовж автомобільних доріг і прилеглих до лісових масивів територіях.

         У багатьох випадках пожежі в природних екосистемах набувають масштабів надзвичайних ситуацій, що потребує залучення значних сил і засобів ДСНС України для їх ліквідації.    

         За повідомленням ГУ ДСНС України у Львівській області 4 серпня 2014 року в м. Львові по вул. Широка, 100 (Залізничний район) на відкритій території виявлено горіння торфу окремими осередками на площі 40 м2 та сухої трави на площі 80 м2, 5 серпня по вул. Шевченка, 313Г (Залізничний район) о 13.48 год. на відкритій території виявлено горіння сухої трави на площі 50 м2.

         Прикро констатувати той факт, що причиною майже всіх пожеж на відкритій території є необережне поводження людей з вогнем. Ліквідувати масштабні пожежі можливо лише силами та засобами численних загонів рятувальних підрозділів.

         Тому управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Львівської міської ради, ще раз звертається до мешканців з проханням дотримуватись елементарних правил пожежної безпеки при перебуванні на природі.

         Кожний необдуманий та безвідповідальний вчинок під час розведення вогню містить в собі небезпеку для довкілля. Залишене без нагляду вогнище, кинутий сірник, або навіть викинута склянка під променями сонця можуть спровокувати масштабну пожежу, а неконтрольоване випалювання сухої стерні або побутових відходів, зокрема, поблизу торфополів – затяжне, багатоденне горіння торфу. Пожежі завдають величезної шкоди довкіллю, створюють загрозу для життя рослинного і тваринного світу, а нерідко і людей.

         Тільки якщо ми будемо уважними та обережними, ми захистимо себе й природу від втрат!