Євро 2012 у Львові

  • 14.05.2012, 14:18
  • 5712
Львів є одним з 8 міст, що приймають чемпіонат Європи з футболу 2012 року - третю за масштабами подію в світі після Олімпійських ігор та чемпіонату світу з футболу. Львів має честь бути одним з Приймаючих міст та запрошує вболівальників приїхати підтримати збірні, що зіграють 3 матчі чемпіонату Європи з футболу 2012 року 9-го, 13-го та 17-го червня на новому стадіоні «Арена Львів».

Якщо подивитися на 20 років незалежності нашої держави – то що ми мали? Ми мали візит Івана Павла ІІ, коли до Львова приїхало 1,5 млн паломників і ми маємо матчі ЄВРО-2012, коли сотні тисяч гостей приїдуть до Львова.  І наше завдання – показати Львів відкритим, щирим, щоб гості полюбили нас і приїжджали до Львова знову і знову. Бо Львів – гостинне місто.

Ми в першу чергу ЄВРО робимо для нас, для львів’ян. Бо це і нові дороги, і прекрасний термінал, злітно-посадкова смуга, новий стадіон, нова інфраструктура – це нова можливість міста бути кращим

міський голова Львова Андрій Садовий.

Пропонуємо згадати, що було зроблено у Львові до Євро 2012.

І. Євро 2012 – для львів’ян або що Львову дало Євро 2012!

1.1. 100 км комфорту

За період 2007-2010 років у нашому місті відремонтовано 60 км доріг, за 2011 рік – 38 км. Відремонтовано основні в’їзди у місто – вул Б. Хмельницького, Липинського, пр Чорновола, вул Любінська, Кульпарківська, Стрийська, Сахарова. Вперше за останні 30 років проведено масштабні ремонтні роботи на головній вулиці міста – вул Городоцькій. Сьогодні символ бездоріжжя Львова стає прикладом якості для інших.

1.2. Їздити – зручніше

Євро 2012 – це стимул розвитку якісного сервісу та комфортних послуг. Для забезпечення найважливішої буденної потреби кожного львів’янина – послуг громадського транспорту, закуплено нові автобуси. З впровадженням нової транспортної мережі оновлено автотранспортний парк міста. Відтак, вже зараз містом курсує більше сотні низькопідлогових автобусів. Водії їздять в сорочках і краватках.

1.3. Нові робочі місця

Євро 2012 – це і якісний поштовх для розвитку туристичного, готельного, ресторанного бізнесу. А це – нові робочі місця, це прямі доходи до міського бюджету і це кошти на дороги, для медиків, вчителів. Якщо у перші часи європідготовки, у 2007 році, в рік створювалось до 16 тис робочих місць, то сьогодні – це вже більше 21 тис.

1.4. Найбільше будівництво за останні 40-50 років

«Арена Львів» - це найбільше будівництво у Львові за останні 40-50 років громадського призначення, після стадіону «Україна» (1963 рік будівництва).  Стадіон вміщає 34 915 осіб. Тут львів’яни не лише зможуть вболівати за улюблені команди, а й відвідати концерт чи конференцію.

Масштабні площі довкола стадіону дозволяють проводити тут найбільші  у Західній Україні спортивно-розважальні шоу, фестивалі та концерти, які зможуть відвідати понад 120 тисяч осіб.

Поважні представники УЄФА називають «Арену Львів» найкомфортнішим та найбезпечнішим стадіоном.

1.5. Надсучасний аеропорт

Львів стає відкритішим. Новий термінал аеропорту «Львів» імені Короля Данила Галицького може приймати у 3 рази більше літаків та приймати до 2 тисяч пасажирів на годину. Новий аеропорт - найбільший в Західній Україні за пасажиропотоком та маршрутною мережею. Зараз можна полетіти у Австрію, Німеччину, Польщу, Туреччину, Чехію, Росію, Італію, Київ та у Сімферополь. З приходом нових лау-костів здешевиться вартість перельотів.

1.6. Якість світового рівня

Якість сервісу у Львові зростає. Офіціанти, таксисти, прикордонники, продавці вчаться бути привітними, обслуговувати швидко та якісно. Безкоштовний інтернет, меню різними мовами, можливість оплати банківською карткою – це і не тільки до послуг львів’ян.

1.7. Львів сучасний

Безпровідний інтернет wi-fi в кожній кав’ярні, таксі, на вокзалі та в аеропорту. Львів – перше місто України, яке можна побачити у 3d в інтернеті. Програму Google Earth використовує понад 350 мільйонів користувачів і тепер там є Львів. А ще Львів розробив мобільний додаток для вболівальників - з картами міста, календарем заходів, необхідними адресами та телефонами. І всім цим користуємося ми, наші родичі, які приїжджають в гості до нас.

1.8. Активна молодь

Проведення ЄВРО - стимул вчити англійську мову. 940 молодих людей у Львові – волонтери ЄВРО. Це говорить про громадську активність молоді. Ці люди – отримають неймовірний досвід менеджменту, європейських стандартів гостинності.

1.9. Культура: від вуличних музик до світових зірок

Відтоді, як Львовом почала цікавитися Європа, у Львові все активніше почала розвиватися культурна програма. Починаючи від вуличних музик, фестивалів просто неба до світових зірок. Відкриваючи «Арену Львів», до Львова завітала Анастейша. Гастрономічні фестивалі, традиційні львівські святкування – На Різдво до Львова, Великдень у Львові…

1.10.Ми – жителі європейського міста

З 2007 року у Львові стрімко розвивається як внутрішній, так зовнішній туризм. Якщо на 2007 рік Львів щорічно відвідує до 700 тис туристів, то на кінець 2011 року цей показник сягає майже мільйона. Завдяки Євро 2012 про Львів почули майже 730 млн мешканців Європи. А для нас з вами - це щодня покращення послуг, кроки, які наближають нас до кращого життя.

ІІ. Євро 2012 – найперше для львів’ян або як житиме місто під час Євро 2012! 

2.1. Транспорт

2.1.1. Громадський транспорт

Перевезення пасажирів забезпечуватимуть маршрути громадського транспорту загального користування:

    автобусний маршрут №3А автобусний маршрут №10 автобусний маршрут №40 автобусний маршрут №25 тролейбусний маршрут №3 тролейбусний маршрут №5.

Між основними об’єктами Євро 2012 також працюватимуть міські автобусні маршрути №16, 48, 32, а також тролейбусний маршрут №9, трамвайні маршрути №1, 9 та 6. Відтак, на тролейбусний маршрут №3 заплановано залучити 15 одиниць рухомого складу, тролейбусний маршрут №5 – 8 одиниць, тролейбусний маршрут №9 – 11 одиниць.

Власники квитків на матчі матимуть змогу користуватися громадським транспортом у Львові безкоштовно протягом 36 годин: протягом доби дня матчу та до 12.00 год наступного дня.

2.1.2. Додаткові маршрути

Також для зручного пересування під час Євро 2012 розроблено схему організації дорожнього руху між офіційними місцями Турніру з використанням експрес-маршрутів. Відтак, трансферні зупинки експрес-маршрутів такі: пл. Петрушевича - стадіон, Залізничний вокзал – пл. Різні.

На експрес-маршруті пл. Петрушевича – стадіон мало б працювати 40 автобусів, на маршруті Залізничний вокзал – пл. Різні – 4 одиниці.

2.1.3. Приватний транспорт

Під час чемпіонату Європи з футболу 2012 року у три дні матчів рух транспортних засобів буде цілодобово обмежений у 1,5 км зоні навколо стадіону. Транспортний периметр включатиме вул. Вернадського, Кільцеву дорогу, вул. Проектована-8 та вул. Проектовану-7.

Крім того, у дні матчів з 14:00 і до 02:00 год. наступного дня буде закрита для проїзду (крім громадського транспорту та акредитованих транспортних засобів) вул.Стрийська на відрізку від перехрестя Стрийська-Наукова-Хуторівка до Кільцевої дороги.

Перепустки мешканцям, що дозволятимуть в’їжджати у закриті на час Євро 2012 зони на приватному транспорті, видаватимуться до кінця травня цього року. Підставою для отримання перепустки для мешканців є документ, який підтверджуватиме проживання людини на вулиці, яка буде закритою. Для підприємств – адреса закладу.

2.1.4. Спеціальне ознакування

В місті будуть розміщені окремі системи знаків для пішоходів та для водіїв. Пішохідні вказівники – фіолетового кольору з білими стрілками, дорожні – білого кольору з чорними символами або текстом. Важливо, що знаки уніфіковані і не потребують перекладу, бо вони не використовують слів. Це фактично система орієнтації для фанів по стрілках і вказаному метражу. Кожен вказівник умовно поділено на п’ять секцій у такому порядку: логотип турніру Євро-2012, кінцевий пункт призначення, додаткова інформація про вид транспорту та необхідний час, а також напрямок руху.

2.1.5. Волонтери

На зупинках експрес-автобусів будуть працювати волонтери, які допомагатимуть доїхати до стадіон чи в центр міста. Місця локацій волонтерів – автовокзал, вул Вернадського, пл Петрушевича, тощо. Волонтери будуть у спеціальних формах жовтого кольору.

2.1.6. Обмеження руху

А) в центрі міста

У дні матчів ЄВРО 2012 у Львові в’їзд транспорту буде заборонений в усю центральну частину міста, а з 28 травня до 5 липня – лише на просп. Свободи. Пішохідна зона у центральній частині міста до ЄВРО-2012 діятиме з 28 травня до 5 липня 2012 року.

Територія окреслюється такими перехрестями:

    Перехрестя вул. Валової – пл. Галицької Перехрестя вул. С. Гавришкевича -  вул. Друкарської Перехрестя вул. М. Коперника – просп. Свободи Перехрестя вул. Краківської – вул. С. Гавришкевича Перехрестя вул. Підвальної – вул. Валової Перехрестя вул. Підвальної – вул. Руської – вул. Просвіти Перехрестя вул. Староєврейської – вул. Підвальної Перехрестя вул. Б. Хмельницького – пл. Князя Ярослава Осмомисла Перехрестя пл. Галицької – вул. М. Вороного Перехрестя пл. Галицької – вул. Князя Романа Перехрестя пл. Галицької –  просп. Т. Шевченка Перехрестя пл. Данила Галицького – вул. Підвальної Перехрестя пл. Князя Ярослава Осмомисла – вул. Театральної Перехрестя просп. Свободи – вул. Академіка В. Гнатюка Перехрестя просп. Свободи – вул. Городоцької – просп. В. Чорновола Перехрестя просп. Свободи – вул. П. Дорошенка Перехрестя просп. Свободи – вул. І. Тиктора Перехрестя просп. Свободи – пл. Торгової Перехрестя просп. Свободи – вул. Фурманської.

У цій зоні забороняється рух автомобільного транспорту (крім спеціального та електротранспорту, акредитованих транспортних засобів), приміського, міжміського пасажирського транспорту на період роботи офіційної фан-зони приймаючого міста Львів.

Для того, щоб отримати перепустку на в’їзд у пішохідну зону, слід звернути до департаменту «ЄВРО-2012» ЛМР.

В) у 1,5 км зоні навколо стадіону

Під час чемпіонату Європи з футболу 2012 року у три дні матчів рух транспортних засобів буде цілодобово обмежений у 1,5 км зоні навколо стадіону. Транспортний периметр включатиме вул. Вернадського, Кільцеву дорогу, вул. Проектована-8 та вул. Проектовану-7.

Крім того, у дні матчів з 14:00 і до 02:00 год. наступного дня буде закрита для проїзду (крім громадського транспорту та акредитованих транспортних засобів) вул.Стрийська на відрізку від перехрестя Стрийська-Наукова-Хуторівка до Кільцевої дороги.

2.1.7. Перепустки

Перепустки мешканцям, що дозволятимуть в’їжджати у закриті на час Євро 2012 зони на приватному транспорті, видаватимуться до кінця травня цього року. Підставою для отримання перепустки для мешканців є документ, який підтверджуватиме проживання людини на вулиці, яка буде закритою. Для підприємств – адреса закладу.

Відтак, перепустки видають на в’їзд у зону периметра стадіону, який буде закритий у дні матчів ЄВРО, та у центральну частину міста.

2.1.8. Фан-зона

Фан-зона Львова буде розміщена на пр. Свободи між вул. Торгова та Дорошенка. Офіційне відкриття фан-зони відбудеться 7 червня.

Фан-зона Львова буде обгороджена по периметру огорожею. Висота огорожі складає 2 м, загальна довжина, включно з вихідними воротами та евакуаційними виходами, - 875 м. Монтаж огорожі розпочнеться 28 травня та триватиме 3 дні. Під час встановлення огорожі рух транспорту в центральній частині міста буде обмежений.

Вхід на територію фан-зони відбуватиметься через 34 пропускних канали.

Демонтаж огорожі розпочнеться після закінчення чемпіонату Європи з футболу – 2 липня 2012 року.

Вхід на територію фан-зони у матчеві дні буде безкоштовним.

Під час чемпіонату ЄВРО-2012 фан-зона міста працюватиме щоденно з 14:00 до 24:00 год.

Окрім перегляду футбольних поєдинків на 2 великих екранах, на сцені відбуватимуться концерти.

2.1.9. Додаткові зупинки

Буде облаштовано додаткові зупинки для громадського транспорту – біля університету імені Івана Франка, на пл Петрушевича, на вул Стрийській, Вернадського та біля аеропорту.

2.2. Медицина

Визначено 7 основних закладів для надання медичної допомоги під час ЄВРО у Львові: Клінічна лікарня Львівської залізниці, Львівський державний онкологічний регіональний центр, Медичний центр Святої Параскеви, Комунальна міська клінічна лікарня №8, Комунальна міська лікарня швидкої медичної допомоги, Центральний військовий клінічний госпіталь, Львівський обласний державний кардіологічний центр.

Медичні заклади підписали угоди з страховими компаніями про оплату медичних послуг та страхування на час Турніру. Також у цих закладах будуть встановлені платіжні термінали для здійснення безготівкової оплати.

Під час проведення Чемпіонату Євро-2012 будь-який мешканець міста зможе отримати медичну допомогу у будь-якому закладі охорони здоров’я.

У чаші стадіону під час Євро-2012 працюватимуть медичні патрулі. Для пересічних глядачів вони легко ідентифіковані – працівники в медичній формі. Відтак, на стадіоні  під час Євро-2012 працюватимуть 6 медичних пунктів з медичним персоналом та необхідним набором медикаментів. У медичному пункті пацієнта оглянуть, він зможе отримати першу медичну допомогу. При нескладній ситуації пацієнта відпустять для продовження перегляду матчу. Якщо ж ситуація складніша, – з медичного пункту він буде доставлений до карети швидкої допомоги і перевезений в черговий стаціонар.

Крім того, навколо стадіону чергуватимуть бригади швидкої допомоги. За домовленістю та погодженням УЄФА передбачається чергування трьох карет швидкої допомоги по периметру стадіону. Біля центрального медичного пункту розташовуються два реанімомобілі, які під час чемпіонату будуть задіяні для надання медичної допомоги.

2.3. Культурна програма

Львів робитиме ставку під час чемпіонату Європи з футболу 2012 не тільки на трансляції футбольних матчів на Офіційній фан-зоні, а й на культурному середовищі міста. У дні матчів у Львові будуть різні культурні заходи. У дні поза матчами відбуватимуться концерти відомих колективів, починаючи від ді-джеїв і закінчуючи добрим джазом. А також безпосередньо у фан-зоні будуть дні культури країн, які грають у Львові.

Також будуть залучені фестивальні програми Львова: музичний «Альфа Джаз Фест» триватиме 1-3 червня. Фестиваль пройде не в фан-зоні, а на своїх традиційних майданчиках – у Парку культури, на площі Ринок і в Палаці Потоцьких. Окрім цього, на площі Ринок під час ЄВРО 2012 буде сезонний фестиваль «Літо на Ринку»

Відкриття фан-зони відбудеться 7 червня виступом відомого французького гурту «L’avion Rose». У п’ять вільних від матчів чемпіонату днів життя на сцені львівської фан-зони продовжуватиме вирувати – у Львові реалізовуватиметься проект «ФанАРТія».У дні матчів національної збірної України на львівській фан-зоні підтримуватимуть збірну відомі українські гурти, серед яких – відомий гурт «Тартак».

Оскільки у нашому місті відбудуться два матчі за участі німецької збірної, Ґете-Інститут долучився до організації розважальної програми фан-зони Львова. За сприяння інституту у Львові відбудеться концерт німецького хіп-хоп гурту Chefket  (Шефкет) та українського гурту «ФлайzZza».

20, 25, 26, 29, 30 червня на «ФанАРТії» виступатимуть: лідери світової електронної сцени GOLDIE, KRYPTIC MINDS, ATOMIC HOOLIGAN. Першопрохідці української електронної музики DJs DERRICK, TONIKA, MAX NRG, GARRY SHUMOFF, BOB ROVSKI, MAX NRG, MC NED та польські ROS ft. LADY KATEE; польські зірки джазу «Jarek Smietana Band» та львівський «ShockolaD» у супроводі Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова»; рушії української музики Сергій Жадан та «Собаки в космосі», «AtmAsfera», «Гуцул Каліпсо», «Quarpa», «ZSUFF» & «Zavadskyj», Григорій Семенчук, Юрій Іздрик та «DrumТиАтр», «Гич Оркестр», «Open Blues Band»...

У дні матчів національної збірної України на львівській фан-зоні підтримуватимуть збірну відомі українські гурти.

19 червня наша футбольна команда гратиме, цілком ймовірно, вирішальний матч в своїй підгрупі зі збірною Англії. Тому в цей день «Наш Формат» запрошує всіх львів'ян та гостей нашого міста, що вболівають за збірну України, разом підтримати нашу футбольну команду, за яку впродовж дня на сцені вболіватимуть запальні українські етно- та рок-гурти, серед яких відомий гурт «Тартак».

ІІІ. Євро 2012: кожен зможе отримати якісну допомогу або контакти «екстрених служб»

Протягом чемпіонату Європи з футболу 2012 в місті працюватимуть 22 інформаційні пункти, де вболівальники та мешканці міста зможуть отримати завжди актуальну інформацію та необхідну допомогу. Буде видано ряд поліграфії – це фан-путівник, спеціальна карта міста з позначеннями основних об’єктів УЄФА ЄВРО 2012 та програма заходів на червень, а також відповідні аплікації для мобільних телефонів та версії для завантаження на Інтернет-сторінках міста.

«Мобільні» пункти будуть також розташовані на пл. Ринок, біля Матері Божої, біля університету імені Івана Франка, біля пам’ятника М. Грушевському, біля пам’ятника І. Федорову, на пл. Митній, у парку культури та відпочинку, біля Монументу Слави на вул. Стрийській, біля стадіону, на пл. Петрушевича, біля АС-2, АС-5.

Працюватиме понад 940 волонтерів.

Необхідну допомогу та інформаційну підтримку вболівальникам під час ЄВРО 2012 надаватимуть фан-посольства. У Львові на проспекті Свободи, через дорогу від фан-зони діятиме стаціонарне фан-посольство, в якому працюватиме близько 20 людей.

Також у Львові діятиме 2 мобільних фан-посольства.

Інформаційне забезпечення під час ЄВРО-2012 у Львові відбуватиметься через Інформаційну службу міста. Отримати необхідну інформацію у кол-центрі можна буде з 1 червня за номером телефону +38 032 297-55-55.

Окрім того, діятиме і надалі уже відома усім «гаряча» лінія міста – 15-80.

IV. Корисні контакти

Служби екстреного виклику:

101- Пожежна допомога

102 – Міліція

103 – Швидка медична допомога

104 - аварійна служба газової мережі

Довідкові послуги:

109 – Довідкова служба

1589 – Довідка міста

173 – Замовлення міжміських розмов

1567 – Довідка аптек

121 – Служба точного часу

122 – Служба погоди

1558 - цілодобово - Телефон довіри "Ставропігіон"

261-36-01 - Управління захисту прав споживачів

Комунальні служби

1568, 270-44-78, 270-57-76 - Львівські міські електромережі

1585, 274-02-61, 229-30-11 - Львівтеплокомуненерго

1551,275-34-39 - Львівводоканал аварійно-диспетчерська служба

1582, 292-67-59 - аварійна служба "Львівліфт"

1588 - довідково-інформаційна служба Укрпошти

Транспортні служби

1505, 226-20-68 - Залізничний вокзал, довідка

226-10-06 – Приміський залізничний вокзал

229-81-12 - Аеропорт

272-75-58 – Каси авіаквитків (Україна, СНД)

272-78-18 - Каси авіаквитків (міжнародне сполучення)

263-24-97, 263-24-73, 294-98-17(довідка) - Автовокзал (міжнародні та міжобласні напрямки)