«Сміття вивозять наші перевізники, ЛКП це все прибирають, просто відкриють полігони, куди можна буде вивозити відходи», - А. Садовий

  • 12.06.2017, 16:32
  • Марія Демчина
Сьогодні, 12 червня, відбулось позапланове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, під час якого прийнято рішення звернутись до голови ЛОДА, Прем’єр-міністра України, Секретаря РНБО України про оголошення Львова зоною надзвичайної екологічної ситуації. Про таке рішення також буде поінформовано Президента України та Голову ВРУ. За словами міського голови Львова Андрія Садового, оголошення зони надзвичайної екологічної ситуації означатиме, що держава має відкрити полігони і дати можливість львівським перевізникам вивозити відходи.

«Комісія з надзвичайних ситуацій сьогодні підтримала пропозицію керівника юридичного департаменту про звернення до Уряду, до Ради нацбезпеки та оборони стосовно оголошення у Львові зони надзвичайної екологічної ситуації у зв’язку з тим, що перенакопичення майданчиків є критичним. Сьогодні на землі знаходиться орієнтовно 7 тисяч тон відходів – банально нема куди їх вивозити. Найбільша компанія АВЕ-Львів, яка має 33% ринку, заявила, що вона зупинила свою діяльність, бо в них немає підписаних угод на вивезення сміття, починаючи із завтрашнього дня. Така сама ситуація і в інших компаніях. В них проводяться масові перевірки, обшуки, неодноразово вилучають документи. На наші прохання про підтримку, про допомогу до державних органів влади, ми нічого не отримуємо. І керівництво держави, і Кабінет Міністрів – всі вони прекрасно володіють інформацією, і реакції, на превеликий жаль, немає. Ми повинні діяти згідно чинного законодавства, тому що ми відповідальні за життя людей, які проживають у Львові.

Я буду робити те, що маю право робити згідно Конституції і закону України Про місцеве самоврядування. Мова йде не про мене особисто – мова йде про громаду мільйонного  міста. Я не думаю що державні мужі будуть збоку сидіти і спостерігати. Ми бачимо це вже впродовж року. Коли було подання Прокуратури, і за рішенням Прокуратури суд приймав рішення закрити існуючий полігон, який був базовий для міста Львова останні 60 років, автоматично мала бути запропонована інша можливість по вивезенню відходів. В Україні на сьогодні є 5 500 полігонів. 99% всіх полігонів відмовились працювати зі Львовом. Як тільки якась компанія з львівських перевізників починає працювати, наступного дня приходять перевіряючі. Вилучають документи, погрожують, є заборона співпраці. Ви бачили ту ситуацію, коли машини, які вивозили львівські відходи в центрально-східну Україну, зупинялись працівниками поліції і в супроводі з мигалками сміття везуть назад до Львова. Це так робиться в державі, яка хоче бути членом Європейського Союзу? Це є знущання над громадою міста Львова.

Якщо державні органи влади, які можуть своїм розпорядженням відкрити полігони з завтрашнього дня зранку, цього не будуть робити, тоді я буду розуміти, що вони свідомо заганяють Львів у глухий кут. Як по іншому це можна назвати? Я не маю жодного підпорядкованого полігону. Я навіть не маю права оголосити рішення про введення надзвичайної ситуації – я можу звернутися з ініціативою до Кабінету Міністрів, і він приймає відповідне рішення, потім звертається до Президента, Президент має дати указ, потім цей указ має йти на затвердження у Верховну Раду. Якщо вони хочуть проходити цю процедуру, стоячи збоку і спостерігаючи – то це банальне знущання над громадою. Ця проблема є штучною і вирішується за один день, якщо є бажання. Громада міста повинна це знати. Я прекрасно розумію людей, які через безвихідь виходять і перекривають вулиці, хоча ми маємо факти, коли спеціально навчені люди ходять і спонукають їх до цього. Це також є правда. Одні й ті самі люди на різних ділянках в місті Львові.

Якщо державні органи влади приймуть таке рішення, то вони розпишуться у своїй повній бездіяльності. Я зобов’язаний звернутися, але цього не можна допускати, і щоб це не допустити – це можна зробити за один день – дати можливість львівським перевізникам вивозити відходи. Перестати чинити тиск на полігони, які готові співпрацювати зі Львовом. Перестати чинити тиск на перевізників, яких блокують, вилучають документи, дестабілізують ситуацію. Це все доводиться до того, щоб ми тут задихнулися у Львові», - розповів під час брифінгу міський голова Львова Андрій Садовий.

Оголошення зони надзвичайної екологічної ситуації, за словами міського голови, означає, що держава бере відповідальність за цю ситуацію у свої руки. «Згідно чинного законодавства, є чітко прописаний порядок дій, який передбачається. В нас просто такого досвіду у Львівській області не було. Ви що думаєте, вони що будуть сміття вивозити? Ні, сміття все одно вивозять наші перевізники, ЖЕКи це все прибирають, просто відкриють полігони, куди можна буде вивозити», - зазначив мер.

За його словами, пошук полігону, куди б зміг Львів вивозити відходи, триває 26 років. «Запитайте в міських голів, які працювали у Львові – В.Шпіцера, В.Куйбіди, Л.Буняка, скільки вони мали звернень до обласної влади стосовно виділення ділянки під резервний полігон. За 26 років ми не отримали жодної дієвої пропозиції стосовно облаштування нового полігону. Ми не можемо полігон облаштувати на території міста Львова. Всі це прекрасно розуміють, але така ділянка не надана до сьогоднішнього дня», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Додамо, що рішення міської комісії ТЕБ та НС пов’язане з критичною ситуацією, яка склалась в місті з захороненням та вивезенням ТПВ. Як доповіли під час засідання комісії представники фірм-перевізників, зараз у Львові загалом є 6850 тонн накопичених та не вивезених ТПВ, що дорівнює майже півторамісячній нормі. Більшість перевізників не мають куди вивозити сміття.

Відповідно до Меморандуму від 21 квітня 2017 року між Львівською обласною держадміністрацією, Львівською обласною радою і Львівською міською радою про співпрацю щодо прийому твердих побутових відходів із міста на полігони області, зі Львова приймають лише 80-100 тонн в день. Меморандум підписали лише 13 міст з 19-ти, реально договори укладені лише з 4-ма містами області.

відео: Андрій Андрух

Протокол