ЛКП «Зелене місто»: все більше підприємств долучається до роздільного збору органіки

  • 28.10.2020, 14:45
  • Пресслужба ЛМР
Цього місяця на міську компостувальну станцію, що на вул. Пластовій, надійшла рекордна кількість органічних відходів — 410 тонн. Так, як зазначають у ЛКП «Зелене місто», все більше мешканців, підприємств та закладів долучаються до роздільного збору органіки.

фото: Роман Балук

«Якщо говорити про цифри, то, станом на сьогодні, за жовтень ми прийняли 410 тонн органічних відходів. З них 346 тонн — листя, гілля та щепа, а також 64 тонни — харчові відходи.

Дуже приємно те, що не лише наші ЛКП та ШРП, які дбають про чистоту міста, долучились до здачі органічних відходів, але і бізнес. Йдеться і про ринок «Шувар», який надзвичайно багато відходів привіз, у тому числі і садових, і харчових. Також це і дитячі садочки і школи, або ж і звичайні пересічні львів'яни, які на своїх прибудинкових ділянках також позбирали листя, привезли його і здали на переробку. Ми прослідковуємо справді цю красу, коли немає накопичень опалого листя та гілля в місті. Бачимо, що все більше людей долучається до цього процесу. Ми переконані, що справді будемо збільшувати потужності і не вивозити ті відходи на захоронення на полігони, а тут переробляти їх у компост.

Тим часом наразі у місті вже встановлено контейнери на 125 локаціях для роздільного збору органіки. Вже наступного тижня ми почнемо розставляти контейнери на ще 110 локаціях. Мешканці зможуть викидати туди харчові відходи. Хочемо наголосити, що якщо хтось хоче здати органічні відходи, незалежно від того чи йдеться про листя чи харчові відходи, то це обов’язково потрібно робити без пакетів, адже вони не піддаються переробці", — розповідають у підприємстві.

Додамо, що переглянути розташування контейнерів для органічних відходів можна на карті за посиланням: https://cutt.ly/df8umVI.

Нагадаємо, цьогоріч у січні в Львові у рамках пілотного проекту розпочала свою роботу станція компостування органічних відходів. Тож львів'яни з початку року мали можливість принести на компостування харчові та садові відходи.

У травні стартував пілотний проект із розміщення спеціальних контейнерів для збору органіки біля деяких ОСББ, закладів харчування і торгівлі міста. Географія проекту постійно розширюється.

Зокрема, у спеціальні коричневі баки можна викидати такі відходи:

  • залишки сирих овочів і фруктів;
  • шкаралупу сирих яєць;
  • заварку від чаю;
  • скошену траву;
  • зів'ялі квіти;
  • опале листя.

Водночас у контейнер не можна викидати:

  • пакети для сміття, кульки, тетрапак тощо;

тверді побутові відходи.