Мерія закликає замість звичних виробів із пластику використовувати у побуті альтернативні замінники

  • 14.02.2024, 09:11
  • Пресслужба ЛМР
Як наголошують в управлінні з питань поводження з відходами ЛМР, щоб зменшити кількість пластику, який потрапляє на полігони, його треба не лише відсортовувати, але привчатися у побуті використовувати альтернативні вироби замість звичних із пластику.

фото ілюстративне, автор: Роман Балук

«Заохочуємо використовувати у побуті багаторазові та екологічно чисті замінники пластику. До прикладу:

-                Замість пластикового пакету – сумку-шопер;

-                Замість пластикової пляшки для води – багаторазову пляшку;

-                Замість пластикових стаканчиків – еко-чашки;

-                Замість целофанового пакування – крафтовий папір;

-                Замість пластикових пакетів – біорозкладні пакети;

-      Замість плівки для їжі – вощені обгортки», - наголошує Роман Яцикович, начальник відділу комунікації та просвітництва управління з питань поводження з відходами ЛМР.

За його словами, протягом року одна особа продукуємо близько 80 кг пластику. А за морфологічними даними у змішаних відходах, котрі захоронюють на полігонах ТПВ, є близько 15% пластикових відходів.

«Безперечно важливим залишається також відсортовування пластику. До прикладу, за минулий рік компанії-перевізники відправили понад 1000 тонн пластику на переробку. Тобто це 1000 тонн пластику, які не потрапили на полігон. А пластик, який потрапляє на полігон у змішаних відходах, розкладатиметься мінімум 150 років. Більш того, розкладаючись, пластик виділяє токсичні речовини, які мають негативний вплив як на здоров’я людини, так і на навколишнє середовище. Тому все маємо робити комплексно: відсортовуємо пластик і, паралельно, зменшуємо кількість пластикових виробів у побуті», - додає Роман Яцикович.