Форум «Децентралізація 2023»: Андрій Садовий наголосив, що рішення, які стосуються громад, повинні з ними обговорюватись

  • 28.02.2023, 16:24
  • 1041
  • Пресслужба ЛМР
Міський голова Львова Андрій Садовий та його заступник Любомир Зубач доєднались до форуму «Децентралізація 2023. Законодавчий порядок денний в умовах війни». В межах дискусії мер Львова наголосив на тому, що всі рішення, які стосуються громад, повинні обговорюватись із ними.

фото: Роман Балук
фото: Роман Балук

«До війни на Конгресі регіональних влад було прийняте принципове рішення – будь-який законопроєкт, який стосується органів місцевого самоврядування, наших громад, повинен прийматися за підтримки Асоціації міст. В кінці минулого року в цій домовленості стався збій: з’явився законопроєкт 5655. Жодна громада в Україні його не підтримувала. Такі дискомунікації дуже шкодять нашій єдності, яка сьогодні потрібна як ніколи. Будь-які рішення, які є корисними для України, будуть підтримані місцевими владами, але потрібна якісна дискусія. Дуже хочу, що всі високопосадовці розуміли важливість постійної, якісної комунікації з головами громад. В парламенті не можуть з’являтись законопроєкти, які можуть ділити країну, бо сьогодні, як ніколи, нам треба її об’єднувати», – сказав Андрій Садовий.

«Світова практика говорить про те, що функції держави найкраще виконуються тоді, коли вони є найбільш наближені до людей. Саме місцеве самоврядування виконує цю роль. В центральній владі є ілюзія, що згори найкраще зрозуміло, що робити, але в реальному житті це не працює. Треба, в першу чергу, завжди орієнтуватись на місцеве самоврядування», – доповнив Любомир Зубач.

Додамо, що до участі у форумі «Децентралізація 2023. Законодавчий порядок денний в умовах війни» онлайн долучились представники органів місцевого самоврядування всіх рівнів. Мета форуму: згуртувати суб’єкти реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади довкола спільного визначення потреб і подальших завдань реформи у контексті широкомасштабного збройного вторгнення росії на територію України, та законодавчого підґрунтя для забезпечення цих потреб.

Організатори: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, ГО «ДЕСПРО» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Інформаційний партнер – портал «Децентралізація».