Перший міжнародний форум незалежних ініціатив ХАТНЄГРАННЯ:КУХНЯ у Львові

  • 16.06.2015, 14:03
  • Марта Більська
Впродовж 9-21 червня у Львові пройде Перший міжнародний форум незалежних ініціатив ХАТНЄГРАННЯ:КУХНЯ. Це перша така подія в Україні. В час, коли Україна переживає хвилю ініціативного піднесення, дуже важливо мати чіткий план та розуміння шляху розвитку в усіх галузях. Форум міжнародних ініціатив дасть можливість познайомитися із практиками діяльності західних ініціатив та поспілкуватися із польськими лейблами, видавництвами, фундаціями, діячами культури та музикантами.

В рамках Форуму незалежних ініціатив плануються майстер-класи, лекції та концерти. Серед гостей з Польщі — Лукаш Стшельчик, засновник творчого об'єднання "Trzecia Fala", Дарек Пєтрашевський та Катажина Кролікувська — засновники незалежного лейблу "Pointless geometry", Текла Мрозовіцька — продюсер музики у стилі амбіент, яка працює одразу в трьох іпостасях — tecieu / cetieu / ectieu, і Адам Франкевич, засновник лейблу "Pionerska records". Адам працює, зокрема, в жанрі філд-рекордингу і на його сайті можна знайти нарізку звуку з різних ситуацій, які йому траплялися в дорозі під час подорожі автостопом до Одеси. Зокрема, в записі можна почути голос Кузьми Скрябіна, Адаму вдалося зареєструвати його на фестивалі «Бандерштадт» в Луцьку. Адама можна буде почути у Львові двічі: 20 червня у Дзизі на електроакустичному концерті "PLUA and PLAY" та 21 червня в рамках Свята музики. Він гратиме сет з касет. В Україні ми вже забули, що таке аудіокасета, а в Європі цей носій не помер; сьогодні існує безліч лейблів, які видаються саме в такому форматі.

Також очікується велика кількість учасників з різних міст України: з Києва їдуть представники групи peauty-fute і луганського кластера R+N+D, який останній рік працює в екзині; зі Львова — засновник лейблу da_sein_rec. Олександр Сушинський, а також багато представників інших українських ініціатив, як то Ярослав Качмарський, куратор тернопільського фестивалю «Гамселить». Він провадитиме протягом форуму партнерський проект на Urban exploration fest.

На Форумі діятиме ХАТНЄDISTRO, тут можна буде ознайомитися з релізами польських лейблів та видавництв "Trzecia Fala", "Pionierska", "Pointless Geometry", "- Super -", "Zoharum", "Mik Music", "Latarnia", "ХАТНЄГРАННЯ", "da_sein_rec." та інших, а також із журналами Glissando. Польські гості обіцяли привезти номери із дослідженням про звуки Майдану. Такі ярмарки незалежних лейблів у Європі звична річ, проте в Україні, на жаль, поки що рідкісне явище.

Щодо майстер-класів, то 9 червня відбулася лекція Остапа Мануляка про звуковий ландшафт міста, а протягом наступного тижня учні Львівської школи джазу та школи-гімназії «Сихівська» будуть займатися самостійним «полюванням» на звуки міста, щоб потім розмістити їх на карті Львова, а також створити на їх основі музичні композиції. Цей проект реалізується у співпраці з ГО «Львів — столиця ремесел» та Оленою Малець. Подія відбувається за підтримки Німецького товариства інтернаціональної співпраці GIZ.

Детальнішу інформацію про подію і про учасників можна отримати на сторінці: http://pupzemli.org.ua/kitchen/. Слідкуйте за оновленнями, і чекаємо на КУХНІ!

Контактна особа: Мирослав Трофимук, тел. 097 632 71 79, pupzemligroup@gmail.com.