«Можемо використовувати технології, які будуть служити довше, і коштують набагато менше», - мер міста Фрайбурга про підписану угоду щодо енергетичної оптимізації

  • 26.05.2017, 14:47
  • Марія Демчина
Львів розвиває співпрацю з Фрайбургом в енергетичному напрямку. Сьогодні міський голова Львова Андрій Садовий та мер міста Фрайбурга д-р Дітер Саломон підписали угоду про співпрацю між міськими управліннями щодо енергетичної оптимізації окремих районів міста Рясне 1, Рясне 2 та Кам’янка. Це підвищить енергоефективність у цих мікрорайонах, включаючи інтеграцію відновлюваних видів енергії, а також сприятиме розумінню, що правильне споживання енергії економить кошти і ресурси. Як зазначив д-р Дітер Саломон, представники делегації вже побували у Рясному і визначили перший будинок, де реалізують заходи з енергозбереження. Мери міст також обмінялися подарунками, а мер Фрайбурга залишив запис у Книзі почесних гостей міста Львова.

«В нас дуже добра дружба і добра співпраця. Вчора в нас був захід, приурочений до 25-річчя нашої співпраці, нашого партнерства. І можу вас запевнити, що під час візиту вашого міського голови до Фрайбурга був фурор, тому що всі були вражені і досягненням, і тим, як розвинулося місто. Коли ми тут в гостях – бачимо, що це європейське місто, європейська держава. Це можна впізнати по архітектурі, по культурі, по всьому. Сьогодні ми були на «Електорні» –  підприємстві, яке виробляє електробуси і трамваї, і що мене вразило – там висить прапор Європейського Союзу»,  – зазначив мер міста Фрайбурга д-р Дітер Саломон.

За словами д-р Дітера Саломона, сьогодні вже побували у Рясному і визначили перший будинок, де реалізують заходи з енергозбереження.

«Сьогодні ми побачили цей проект в районі Рясне, і він поділений на дві частини. Одна – це енергозбереження – будинок, який передбачає роботи з утеплення фасаду. Проведена його енергетична санація і ми хочемо досягти того, щоб мешканці розуміли, що вони мають економити енергію, а з іншого – завдання мешканців будинку в тому, щоб вони переобладнали свою систему опалення, щоб могли регулювати і розуміли, що якщо споживають менше, то будуть менше витрачати коштів на опалення. З мешканцями цього будинку ми вже розмовляли і вони згідні на таку співпрацю, тому думаю, що буде ще більше охочих до запровадження такої моделі у своєму будинку. Іншою темою в районі є освітлення вулиць, зокрема й led-освітлення, бо воно в останні роки дуже сильно розвинулося. Ми можемо використовувати власне такі технології, які будуть служити довше, і коштують набагато менше», - зазначив мер міста Фрайбурга д-р Дітер Саломон.

Підписана угода діятиме з вересня 2017 року по серпень 2020 року за підтримки Федерального міністерства економічної співпраці та розвитку (BMZ), організації Engagement Global та програми NAKOPA (Довготривалий розвиток спільнот шляхом підтримки партнерських проектів). Цьогоріч передбачені роботи в проектній частині угоди, а вже в наступному році передбачається активна фаза реалізації проекту. Відповідно до пропозиції міста Львова, в процесі реалізації плану сталого енергетичного розвитку (SEAP)  заходи будуть реалізовані у придатному для цього мікрорайоні Рясне/Кам’янка.

Угода передбачає такі аспекти:

- заходи з формування свідомості і залучення громадян до ощадного поводження з енергією – проект Schools of Energy (Школи енергії) та консультації із заощадження електроенергії;                  

- підвищення енергетичної цінності шкіл шляхом розробки концепцій і проведення заходів з реконструкції;          

- підвищення енергетичної цінності багатоквартирного будинку для розробки пілотного проекту з можливістю реплікації на інші будівлі на території м. Львова, а також сприяння створенню ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирного будинку) в житлових комплексах;  

- впровадження енергоефективних технологій на подвір’ї і на прилеглій територій школи, а також на неосвітлюваній вулиці для підвищення рівня поінформованості громадян і якості життя в районі;          

- опрацювання досвіду, отриманого під час виконання проекту з облаштування мікрорайону, для інших проектів у м. Львові, і надання практичних інструкцій з контрольними переліками.

Загальні витрати на заходи становлять близько 498 тис. євро. Організація Engagement Global, згідно з угодою, покриває близько 448 тис. євро. Таким чином частка витрат Львова та Фрайбурга сягає близько по 25 тис. євро на місто.

Після підписання угоди та обміну подарунками мер Фрайбурга д-р Дітер Саломон залишив запис у Книзі почесних гостей міста Львова.

«Після 26 років це мій другий візит до Львова. Я дуже вражений. Львів є динамічним, люди прекрасні – вони дуже привітні та приємні. Дякую за співпрацю», - написав у Книзі д-р Дітер Саломон.

Нагадаємо, Фрайбург – перше місто світу, з яким Львів уклав угоду про співпрацю. Договір про встановлення поріднених зв’язків між Львовом та Фрайбургом було підписано 24 серпня 1989 року.