«Електронний квиток дасть можливість знайти внутрішні резерви для модернізації транспортної системи Львова», - С. Кіраль

  • 13.02.2012, 17:17
Як зазначив начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій ЛМР Сергій Кіраль, електронний квиток при оплаті за проїзд у громадському транспорті дасть можливість знайти внутрішні резерви міста для модернізації транспортної системи Львова.

Електронний квиток – це інструмент знаходження внутрішніх резервів. Він дозволить легалізувати значні кошти – від 20% до 40%. Якщо ці відсотки помножити на 350 млн грн. обороту в рік, то скільки автобусів за ці кошти можна закупити? Саме в Ризі після упровадження цього проекту сьогодні активно відбувається програма модернізації та докуповуються нові автобуси, тролейбуси

начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій ЛМР

Сергій Кіраль.

Відтак, для впровадження електронного квитка у Львові потрібно, в першу чергу, зареєструвати спільне підприємство – ТзОВ «Леокарт», у якому 51% статутного капіталу належатиме львівському комунальному підприємству, а 49% - латвійському ТзОВ «Ригас Карте». Розмір статутного капіталу передбачений у сумі 7,7 млн грн. 

Внесок міста з міського бюджету становитиме близько 3,8-3,9 млн грн. на поповнення статутного капіталу спільного підприємства. Жодних інших грошей місто не вкладатиме, адже решта коштів залучатимуться ззовні і будуть розтерміновані на щонайменше 7 років за результатами обговорень, що ми провели з 5-6 банками.

начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій ЛМР

Сергій Кіраль.

За інформацією управління транспорту та зв’язку ЛМР, відповідно до  розрахунків у Львові протягом робочого дня здійснюється 1 млн поїздок. Оборот у сфері транспорту оцінюється приблизно у 350 млн грн. за рік.

Нагадаємо, фінансова ефективність діяльності ТзОВ «Ригас Карте» підтверджена державним контролем Латвії у 2010 році. За розрахунками, з моменту введення електронного квитка у Ризі зекономлено близько 20% грошового обороту в рік, тобто близько 3 млн латів. Подібно в м. Ліоні (Франція) з упровадженням електронного квитка за кілька місяців доходи зросли на 40%, у м. Ніцці (Франція) - на 25%, у Софії (Болгарія) – на 20%.

Довідка

ТзОВ «Ригас Карте» – компанія, яка створена у 2007 році у м. Ризі для реалізації спільного проекту з упровадження системи електронного квитка для оплати проїзду у сфері громадського транспорту між французькою компанією «ЕйСіЕс» (ACS) та комунальним транспортним підприємством м. Риги «Ригас Сатиксмес». Фірма «Ригас Карте» виникла за рахунок 51% вкладень фірми «Ригас Сатиксмес» та 49% вкладень «ЕйСіЕс».