У Підрясному колишня сільрада дозволила приватизувати ділянку, яка призначалася під фельдшерсько-акушерський пункт

  • 10.04.2023, 18:07
  • 322
  • Пресслужба ЛМР
Фахівці департаменту містобудування ЛМР виявили 10 випадків нецільового виділення земельних ділянок у населених пунктах Львівської МТГ. Йдеться про рішення вже розформованих Рясне-Руської та Брюховицької сільрад, внаслідок яких громада втратила земельні ділянки та надходження до бюджету. Місто буде звертатися в правоохоронні органи та повертати ділянки у власність громади. Про це розповів заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач.

Так, 6 випадків нецільового виділення земельних ділянок виявили у Брюховичах, 3 – у Рясне-Руській та 1 – у Підрясному.

Випадок у Підрясному Любомир Зубач називає «найбільш кричущим і цинічним». Адже тут дозволили приватизувати комунальну землю, призначену під фельдшерсько-акушерський пункт.

«Власне, за генеральним планом, у селі Підрясне була зарезервована ділянка для будівництва медзакладу. Але у 2019 році депутати Рясне-Руської сільради віддали її у приватні руки. Безоплатно. Садовому кооперативу. Мова про ті сесії, коли напередодні створення Львівської МТГ ділянки масово роздавалися під кооперативи та змінювалося цільове призначення земельних ділянок.

У Рясне-Руській громаді ми зафіксували ще три випадки, де за містобудівною документацією мали би бути адміністративні і громадські установи чи комунальні підприємства, а депутати їх віддали під селянське господарство», - розповів Любомир Зубач.

А в Брюховичах тодішня сільрада земельні ділянки віддала в безоплатну оренду на десятки років – під сінокосіння та випасання худоби. Посадовець каже, що це така схема безоплатної передачі земельної ділянки.  

«До прикладу, дві ділянки Брюховицька селищна рада під закінчення своєї каденції віддала в оренду на 49 років під сінокосіння і випасання худоби. Навіть мені, людині, яка все своє життя прожила “на поверсі” у Львові, зрозуміло, що ніякого сіна тут косити ніхто не збирався і жодної худоби випасати не мав. Це просто схема, як безоплатно віддати ділянку. Громада, звісно, коштів у бюджет не отримує, хоча очевидно, що тут провадять якусь підприємницьку діяльність.

І таких випадків ми у Брюховичах виявили шість. Скрізь оренда на десятки років, скрізь – під сінокосіння і скрізь там, де містобудівна документація передбачає озеленені території загального користування, стадіони, спортивні майданчики або ж садівництво.

Що далі? Будемо звертатися в правоохоронні органи, скасовувати рішення сільрад та повертати ділянки у власність громади», - розповів Любомир Зубач.