У Львові презентували проєкт Стратегії розвитку потенційної Львівської агломерації

  • 13.10.2023, 09:09
  • 636
  • Пресслужба ЛМР
12 жовтня у Львові представили проєкт Стратегії розвитку потенційної Львівської агломерації до 2027 року. Над документом працювали фахівці Ради Європи разом з громадами та за координації Львівської ОВА ще з минулого року. І це перша Стратегія розвитку агломерації, створена в Україні. Відтак, після її затвердження, Львівська агломерація має всі шанси стати першим таким прикладом в Україні. А в перспективі - моделлю для розвитку інших метрополійних територій нашої держави на прикладі країн ЄС та НАТО.

фото ілюстративне, автор: Роман Балук

Як пояснює заступник міського голови з питань містобудування Любомир Зубач,  таке об’єднання буде взаємовигідне для всіх 18 громад, які мали б увійти в Львівську агломерацію. Адже йдеться насамперед про можливість отримання грантових європейських коштів на реалізацію спільних інфраструктурних проєктів. А це, в свою чергу, сприятиме підвищенню якості та комфорту проживання мешканців всіх громад.

«Стратегія має цінність, коли за нею проглядається конкретна людина. Тут точно є люди, мешканці громад, які, в результаті реалізації цієї Стратегії, точно зможуть покращити якість свого життя і рівень комфорту проживання. Ми маємо все, щоб її запровадити: людський капітал, інфраструктуру, логістику. Єдине, що ще треба – затвердити цю Стратегію та крок за кроком рухатися вперед.

Агломерації, які зараз в тренді у Європі, є двигунами економічного зростання. Мудрі держави, а також Єврокомісія, розуміють, що треба вкладати кошти  власне в розвиток метрополійних територій. Бо це автоматично потягне за собою, як вказано в документі, «ефект масштабу». Вкладена копійка буде давати багато гривень.

Потенційна Львівська агломерація має добру міжнародну репутацію та розташована на межі з євроспільнотою. І це дає можливість претендувати на фінансування з європейських фондів. Також сподіваємось, що і наша держава не буде залишатись осторонь.

Нагадаю, зараз проговорюється питання окремого законопроєкту, де буде закладено принцип рівноправності суб’єктів агломерацій, аби в людей не було фобій щодо поглинання чи інших речей. Також важливо, аби було передбачено і фінансування з боку держави», - зазначив Любомир Зубач.

Він додав, що, орієнтовно за місяць, після ознайомлення мешканців з проєктом Стратегії, її має затвердити керівний комітет, куди входять представники всіх громад, органів влади та експерти. «А далі, оскільки в Україні ще немає відповідного законодавства, треба створювати певну платформу, можливо Асоціацію органів місцевого самоврядування «Львівська агломерація», і рухатися вперед», - додав Любомир Зубач. 

Як розповів консультант Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні» Мирослав Кошелюк,  що серед великих, реалізованих в межах вже Львівської агломерації, можуть стати проєкти у сфері мобільності. Йдеться, до прикладу, про нові транспортні розв’язки, розвиток приміського транспортного сполучення, зокрема, запуск приміської електрички. «Зрозуміло, що за 4 роки ми не зможемо запустити електричку в повному обсязі, але ми можемо запустити певні пілотні напрямки», - зазначив Мирослав Кошелюк

Він зауважив, що в контексті агломерації можуть бути втілені проєкти щодо очистки малих річок та водойм, організації централізованого водовідведення в громадах тощо.

Ознайомитися з проєктом Стратегії Львівської агломерації можна буде на сайті Львівської обласної військової адміністрації.

візуалізація