Місто звернеться в правоохоронні органи щодо захоплення частини комунальної дороги у Малехові (відео)

  • 07.06.2024, 15:59
  • 350
  • Пресслужба ЛМР
Сьогодні, 7 червня, у Малехові представники Львівської міської ради обстежили земельні ділянки на вул. Барвінського, 2, 4. Йдеться про частину комунальної дороги біля приватного будинку, яку зайняв власник помешкання та збудував там паркан. Через це ширина дороги зменшилася майже вдвічі – до близько 5 метрів. Аби зафіксувати точні межі комунальної землі, на місці також працювали і сертифіковані геодезисти. Далі, на підставі наданих документів, місто готуватиме звернення в правоохоронні органи. Про це розповіли в управлінні адміністрування та розвитку громад ЛМР.

«Ця історія розпочалася ще у 2003 році – тоді нові власники придбали у Малехові дві земельні ділянки, на яких звели житло. І під час будівництва вони захопили частину сільської дороги та ще й кілька метрів захисної смуги. Загалом йдеться орієнтовно про 6 арів. На той час на цій частині вулиці ніхто не мешкав. А власник, пан Тарас, стверджує, що так вчинити з комунальною землею йому дозволили тодішні депутати. Але з часом цей мікрорайон почав розбудовуватися. І тепер мешканці скаржаться, бо відчувають незручності через забудовану парканом дорогу. Із передбачених 10 метрів вона зменшилася майже вдвічі. Тут важко розминутися двом автівкам, ускладнений проїзд і для великогабаритних машин, зокрема, спецтехніки.

Ми вже неодноразово виїжджали сюди на місце, скеровували вимоги про самовільне захоплення комунальної землі та демонтаж паркану, але пан Тарас не реагує. Відтак сьогодні відбулося технічне фіксування захоплення комунальної території. І після роботи геодезистів, маючи відповідну документацію, ми вже зможемо далі звертатися в правоохоронні органи. Паркан має бути демонтований. Нову ж огорожу мешканець зможе встановити на межі своєї приватної ділянки», – зазначила керівниця управління адміністрування та розвитку громад ЛМР Ірина Круглова.

Водночас мешканець, пан Тарас, зазначив, що паркан в таких межах він збудував ще в 2007 році з погодження тодішніх депутатів сільської ради Малехова. «Написали, щоб я відновив ширину дороги у 5 м. Я це зробив, маю відповідний акт виконаних робіт, з підписами депутатів сільської ради», – сказав пан Тарас.

Однак, як наголосила Ірина Круглова, цей документ не надає право власності на землю. «Є певна юридична процедура щодо оформлення права власності. А тут, наголошую, є грубе порушення законодавства – захоплення земель комунальної власності. І зараз ми готуємо всі підставові документи, з якими звертатимемось в правоохоронні органи», – додала Ірина Круглова.

Нагадаємо, с. Малехів увійшло до складу Львівської міської територіальної громади у 2020 році.

відео Андрія Андруха для Львівської міської ради