Етно-гурт «Ойкумена» на День закоханих заспіває для львів’ян та гостей міста

  • 12.02.2013, 16:40
День святого Валентина у найкращих традиціях Львова! Дебютним альбомом «Чи ти мене любиш?» закоханих привітає український етно-гурт «Ойкумена». У четвер, 14 лютого, о 19:00 год в Міському палаці культури імені Гната Хоткевича відбудеться концертна програма Свята любові на Валентина.

Засновник бандурно-перкусійної музичної течії, український етно-гурт «Ойкумена» готує концерт до Дня закоханих. Святкова програма включає презентацію дебютного альбому «Чи ти мене любиш?», авторські та народні пісні у незвичній етно-обробці та красива сучасна українська поезія. Також виступатимуть гості концерту – гурт автентичного співу «Коралі».

Ми святкуємо вже другу річницю нашої творчої діяльності. Тому вирішили до цієї події присвятити презентацію свого дебютного альбому «Чи ти мене любиш?». Це назва однієї з музичних композицій, які увійшли до першої збірки. Оскільки тематика у нас любовна, то пісні також про кохання, переважно із позитивним закінченням. Ми намагаємося тримати у музиці позитивний настрій, щоб слухачеві було приємно, щоб він отримував задоволення. Музика у нас переважно весела, бадьора, тому що ми поєднуємо непоєднуване в інструментах: бандуру і барабан.

На концерті ми розіграємо диски із дебютним альбомом. А ще відвідувачі зможуть отримати подарунки. Це будуть такі невеличкі передбачення на папірцях, і, може, наприкінці концерту хтось сформує пару. Ми хочемо допомогти з’єднати закохані серця.

Олена Коссак, художній керівник гурту

Ми не обмежуємося лише музичною діяльністю. Тобто, пропагуємо українське слово не тільки у музиці.  Ми ведемо невеличку поетичну спільноту у соціальній мережі «Вконтакті» і плануємо розширюватись. Спільнота об’єднує 400 поетів з усієї України. Це переважно молоді автори, ми намагаємось їм допомогти і якось їх підтримати. Деяким з них ми запропонували представити свої літературні доробки на тему кохання на нашому концерті 14 лютого. В перервах між піснями ми вводитимемо вірші. Тобто, ми хочемо зробити вечір цікавої інтелектуальної творчості.

Тарас Приведа, учасник гурту

Програма концерту особливо зацікавить поціновувачів сучасної акустичної етно-музики, бандури та української пісні. Захід відбудеться за підтримки керівництва Міського палацу культури імені Гната Хоткевича.

Цей концерт відбудеться у рамках проекту «Побачення зі Львовом». Цей проект існує у Палаці культури вже понад 10 років. Метою є підтримка діяльності палацу завдяки працівникам, діячам культури, гуртам, окремим виконавцям, поетам, письменникам, оркестрам та іншим. Проект реалізовувався у різних формах, і цей концерт буде ще одним доповненням. Я дуже тішуся, що гурт «Ойкумена» погодився бути членом команди нашого палацу. Думаю, ми багато що зможемо зробити разом. Є гарні перспективи, і ми зі свого боку будемо підтримувати цей колектив і його діяльність. Щодо концерту, то я абсолютно переконаний, що 14 лютого буде чудовий вечір, завдяки енергії учасників гурту.

Ігор Мартиненко, директор Львівського міського палацу культури ім. Гната Хоткевича

На сьогодні у складі етно-гурту «Ойкумена» 4 учасників: Тарас Приведа (перкусія), Ольга Заводна (бандура, вокал), Олександра Мік (бандура, вокал), Олена Коссак (бандура, вокал, музика та аранжування творів). До дебютного альбому «Чи ти мене любиш?» етно-гурту «Ойкумена» увійшло 12 композицій.

Довідка

Дебютний альбом «Чи ти мене любиш?» етно-гурту «Ойкумена»:

  1. «Чи ти мене любиш?»
  2. «Чотири воли пасу я»
  3. «Там, де Дністер круто в’ється»
  4. «Пливе човен»
  5. «Гуцулка»
  6. «Осколки ілюзій»
  7. «Очі відьми»
  8. «Вечір»
  9. «Чумаченько»
  10. «Хлопці-баламути»
  11. «Зорі»
  12. «Львів (Tyle jest mjast)».

Музика: Олена Коссак (1,3,6,8,9,11), народна (2,4), Роман Савицький (5), Дмитро Добрий-Вечір (7), гурт «Леся Герасимчук і Драглайн» (10), Marian Hemar (12).

Слова: народні (1,2,3,4,9,10), Олена Коссак (3), Т.Г.Шевченко (4), Р.Савицький (5), Дмитро Добрий-Вечір (7), Грицько Чубай (8), Тарас Приведа (11), Marian Hemar (12). 

Аранжування творів: Олена Коссак.

Гурт засновано 11 лютого 2011 року. Днем заснування гурту вважається день його найменування «Ойкуменою». До того були місяці планування, підбору репертуару, музикантів та розроблення оригінальної ідеї цілісності поєднання музичних інструментів, пошук манер виконання та співу, подачі пісень та формування свого, особливого «обличчя». Декілька разів склад гурту змінювався.

У своїй творчості «Ойкумена» поєднує відкритий, тяжіючий до народного стиль етно-співу з грою на експресивних народних інструментах – українській бандурі та африканському барабані джембе. У репертуарі гурту твори різних напрямків – як народні, адаптовані під бандуру та барабани, так і твори сучасних композиторів, а також авторські пісні та композиції. Гурт бачить бандуру не лише як архаїчний фольклорний елемент народної творчості, а й як чудовий інструмент, придатний для виконання на ньому різнопланової музики – велике культурне надбання українців. Тематика творів, зібраних у репертуарі, підібрана для виступів як у академічних залах, так і в молодіжних, неформальних середовищах, показуючи головне: бандура – чудовий багатогранний інструмент з могутнім прихованим потенціалом, який розкриватимуть ще не одні покоління музикантів.

За час виступів, «Ойкумена» вже встигла побувати на багатьох фестивалях (в т.ч. міжнародних), та виступити на багатьох великих і малих сценах по всій Україні, популяризуючи сучасне бандурне мистецтво, за що і заслужила любов та вдячність багатьох слухачів.