За місяць «Модуль тимчасовості» у Львові зібрав понад 2 млн грн

  • 10.10.2023, 15:44
  • Пресслужба ЛМР
Впродовж місяця, з 8 вересня по 8 жовтня, на площі Гасина у Львові працював тимчасовий культурний простір «Модуль тимчасовості» (MOT). Двоповерхова будівля, складена з 27 контейнерів-модулів, знайомила відвідувачів із роботами 28 світових та українських художників, а зібрані кошти акумулює і передасть на відновлення культурних об’єктів, постраждалих або знищених внаслідок російської агресії.

фото з архіву, автор: Роман Балук

За місяць фунціонування у Львові МОТ відвідало 11500 людей. Сума згенерованих за цей час коштів становить понад 2 мільйони гривень. Цікаво, що відвідувачі самостійно обирали, скільки платити за вхідний квиток: хоч рекомендована вартість було 200 гривень, але люди могли залишати значно більші суми або ж відвідувати МОТ безкоштовно.

Що таке МОТ?

MOT розшифровується як «Модуль тимчасовості» (Module of Temporality). Уже в назву включена тема і проєкту, і виставки, що там відбудеться — тимчасовість. Це спроба зафіксувати плинність життя та часу в мистецтві, а також показати його невизначеність і водночас підтримати бажання в усіх, хто залишається в Україні, продовжувати жити, створювати та виборювати.

ВІДЕОТИЗЕР, ЯК ВИГЛЯДАЄ МОТ

Завдання MOT — за допомогою мистецтва та культури привернути ще більше уваги світу до України та культурних проєктів, які реалізуються в країні попри війну і подорожують різними регіонами.

Що всередині?

Це виставковий простір, де були представлені експозиції з полотнами, скульптурами, інсталяціями та аудіовізуальними творами 28 художників з 10 країн світу. Митці, які планують свої роботи на 2 роки наперед, залишили все і створили унікальні, особливі роботи для цього проєкту.

В експозиції «Модуля тимчасовості» брали участь гучні імена світової артсцени. Серед українців — Жанна Кадирова, Марія Куліковська, Роман Мінін, Олексій Кондаков, Олексій Сай, Нікіта Кравцов, Володимир Манжос (WAONE). З міжнародних митців — французькі художники JR та Zevs, художник стріт-арту Vhils — автор київського муралу з зображенням Сергія Нігояна, американський скульптор Марк Дженкінс, південнокорейська мультидисциплінарна мисткиня KIMSOOJA, індійський авангардист Субодх Гупта та лос-анджелеський художник Клеон Петерсон. Спеціально для української виставки іспанський візуальний митець Пабло Вальбуена, створив роботу спільно з українськими поетами Остапом Сливинським, Іриною Цілик та Любою Якимчук. Також новий аудіовізуальний проєкт, знятий у Чорнобильській зоні, презентував нью-йоркський дует Soundwalk Collective, вірш до якого написала та зачитала легендарна Патті Сміт.

З повним списком учасників можна ознайомитися на сайті простору https://moduleoftemporality.com/

Заради чого це все?

Мета MOT — не лише привернути увагу до культурних процесів в Україні, а й допомогти відновити культурні об’єкти, постраждалі або знищені внаслідок російської агресії.

Як це працює? Організатори акумулюють кошти з продажу квитків, а також весь прибуток з гіфтстору і вторговані гроші з аукціону як окремий грошовий фонд. 100% цих коштів передадуть на відбудову українських арт-інституцій, пам’яток і музеїв, не витрачаючи ресурси на операційні витрати. Таким чином коже, хто купить квиток, будь-що в гіфтсторі або візьме участь в аукціоні, автоматично долучиться до поповнення фонду та допоможе у відновленні культури.

Кількість проєктів, які команда зможе підтримати, залежатиме від зібраної фінальної суми та нагальної потреби установ на момент завершення збору.

Проєкт, організований київською командою don’t Take Fake, приїхав до Лвьова за підтримки луцької ГО «Алгоритм дій», а також за сприяння Львівської міської ради.

Стежити за новинами проєкту можна тут:

·   https://www.instagram.com/mot.object/.

·   https://moduleoftemporality.com/