У Львові реалізовуватимуть програму зі збереження та оцифрування музейної спадщини

  • 08.02.2024, 14:29
  • Пресслужба ЛМР
У Львівській міській раді затвердили Програму збереження та оцифрування музейної спадщини. Відповідне рішення на сесії підтримало 42 депутати.

Ілюстративне фото під час роботи з оцифрування у Львівському скансені

Програма має на меті збереження культурної спадщини у Львівській міській територіальній громаді, освоєння нових підходів до систематизації і збереження музейних колекцій та загалом популяризацію української спадщини. Як зазначають в управлінні культури, ця програма є особливо актуальною зараз, в умовах війни, коли щодня є загроза знищення української культури.

Програма передбачає:

·   Дослідження та використання сучасного українського та міжнародного досвідів і актуальних напрацювань спеціалістів в галузі збереження і оцифрування музейної спадщини.

·   Навчання представників музейного середовища з підвищення цифрових компетенцій та застосування новітніх світових практик збереження музейної спадщини через цифровізацію.

·   Напрацювання методичних рекомендацій для оцифрування музейних експонатів разом із фахівцями у сфері оцифрування.

·   Створення спеціального структурного підрозділу на базі однієї із інституцій культури Львівської міської територіальної громади, який забезпечуватиме оцифрування музейних колекцій, надаватиме консультації щодо технологій оцифрування, зберігання оцифрованої інформації, її систематизації та поширення.

·   Проведення заходів із реставрування та оновлення творів мистецтва.

·   Створення електронного каталогу предметів культурної спадщини.

Важливо, що для реалізації цієї програми планують залучати позабюджетні кошти.