У Львові розпочинається програма навчання митців для допомоги у ментальному відновленні ветеранів

  • 26.06.2024, 10:08
  • 119
  • Пресслужба ЛМР
Муніципальний мистецький центр оголосив open call на тримісячну програму «Тилові справи» для митців, які перебувають у Львові. Мета програми – дослідження різних мистецьких практик, як інструментів ментального відновлення людей, що мають досвід війни.

«Тилові справи» – це навчальна програма для митців, які через художні практики будуть підтримувати ветеранів, військовослужбовців на реабілітації та їхніх сімей. Реєстрація на open call відкрита до 29 червня.

Посилання на анкету

Програма «Тилові справи» реалізовуватиметься протягом трьох місяців та забезпечує гонорар для учасників. Включає офлайн- та онлайн-зустрічі з фахівцями з психології, прав людини та арт-терапії, комунікації, проєктного менеджменту та інклюзії.

Психологи та психотерапевти програми: Людмила Підлипна та Мирослава Дзісь.

Запрошені експерти та лектори: Олексій Ковжун, Андрій Жолоб, Марта Сирко, Христина Бадзян, Тетяна Казанцева та інші.

Передбачено теоретичні заняття та можливість застосування їх практично у взаємодії з військовослужбовцями, їхніми родинами та внутрішньо переміщеними українцями, чиї права було порушено через війну.

«Цю програму, ми продумували впродовж тривалого часу і вона знайшла відгук у донорів – UNESCO’s Art-Lab for Human Rights and Dialogue. Ми щасливі представити «Тилові справи» та оголосити набір на курс. Наша мета – дати митцям та мисткиням новий ключ до роботи з травмами. У фокусі: їхні заняття з психіатрами, арт-терапевтами, комунікаційниками будуть спрямовані на налагодження коректного спілкування з людиною, яка має певну травму, зокрема від пережитого на фронті. Також будемо робити супервізійні сесії для художників. Таким чином ми напрацюємо методу для подальшої роботи з ветеранами та з людьми, які постраждали через війну. Такі фахівці будуть необхідні зокрема у травматерапії у наших різновекторних реабілітаційних центрах», – наголошує Ляна Мицько, директорка Муніципального мистецького центру

Детальніше про програму – на сайті

Додамо, що у межах напрацювання програми «Тилові справи» у мистецькому центрі вже реалізується пілотний проєкт терапії мистецтвом – художні заняття для військовослужбовців, які перебувають у Львові на відновленні після поранень. Викладачка Марія Пляцко разом з психологинями проводить заняття мистецтвом з пацієнтами Національного реабілітаційного центру UNBROKEN.

Програму «Тилові справи» створює та розробляє ГО «Культурна агенція Лінія Втечі» та команда Муніципального мистецького центру в рамках програми UNESCO’s Art-Lab for Human Rights and Dialogue за підтримки Львівського культурного хабу, що координується UNESCO та фінансується Іспанським агентством з міжнародного співробітництва з метою розвитку (AECID).

Програма “Тилові справи” складається з 3-х блоків

·       1 липня – 14 серпня

Курс офлайн та онлайн лекцій з основ прав людини, арт терапії та інклюзії. А також практичне вивчення методології шляхом прогулянок Львовом. Резиденти перебуватимуть в мистецькому центрі 6-8 годин на тиждень.

·       16 – 18 серпня

Воркшоп з дизайн-мислення під керівництвом працівників UNESCO. Відбуватиметься протягом 3-х днів для напрацювання ідей проєктів спільно з цільовими спільнотами.

·       19 серпня – 1 жовтня

Розробка та реалізація проєктів спільно з представниками цільових спільнот та методистами. Учасники дизайнуватимуть програму проєктів та реалізовуватимуть їх у Муніципальному мистецькому центрі та отримуватимуть додаткові ресурси від донора.