У галереї Львівського органного залу можна побачити унікальні портрети українських композиторів

  • 26.06.2024, 16:12
  • 103
  • Пресслужба ЛМР
Молодий художник Гліб Рахманін на замовлення Львівського органного залу створює величні портрети українських композиторів, які доступні для огляду лише тут.

Гліб Рахманін у майстерні

Унікальні портрети українських композиторів можна побачити у Львівському органному залі. Тут уже експонується найбільший в Україні портрет Михайла Вербицького, написаний на замовлення Львівського органного залу, портрети Миколи Лисенка, Олександра Барвінського, Анатоля Вахнянина та спільний портрет чотирьох українських композиторів – Філарета Колесси, Левка Ревуцького, Василя Барвінського і Станіслава Людкевича.

Автор полотен – молодий львівський художник Гліб Рахманін, який є куратором галереї органного залу. Картини виконані в традиційній техніці олійного живопису на великих полотнах. Саме такі великі масштаби є особливістю цих картин Гліба Рахманіна, адже простір Органного залу дозволяє експонувати полотна такого масштабу. Портрети знаходяться в постійній експозиції в Органному залі, тож їх може побачити будь-хто з відвідувачів.

Синергія живопису та музики – ось головна ідея цього проєкту Львівського органного залу. Першочергово у дирекції залу виникла ідея створити великий портрет автора музики гімну України Михайла Вербицького. Портрет виконаний олією на полотні, розміром 2 м на 2,75 м. Щоб зобразити композитора, художник працював із єдиним прижиттєвим фото Вербицького. Автор працював над ним понад шість місяців. За словами співкерівника Львівського органного залу Тараса Демка, це найбільший портрет Вербицького у світі.

«Найскладнішим для мене було знайти якісне зображення обличчя композитора. У своїй роботі я старався зобразити найкращі риси Вербицького, що прослідковувалися в усіх віднайдених мною зображеннях, передати внутрішній настрій, характер, образ», – говорить Гліб Рахманін.

Пізніше Гліб написав портрет Миколи Лисенка, якого називають батьком української класичної музики. Композитор першим відкрив в Україні заклад вищої музичної освіти, створив сотні творів та вивів українську музику на новий рівень. Його іменем названо Національну музичну академію у Львові. Портрет Лисенка пензля Рахманіна експонується поруч з портретом Вербицького у концертній залі. Гліб багато працює із іншими портретами, малюнкам і фотографіями композиторів, щоб відтворити образ людини, яка давно померла.

Третім у залі зʼявився спільний портрет чотирьох українських композиторів – Філарета Колесси, Левка Ревуцького, Василя Барвінського і Станіслава Людкевича. Картина написана з унікальної фотографії, зробленої у Львові в 1940 році під час зустрічі українських композиторів. Цей портрет символізує єдність України та спадковість поколінь.

Також для проєкту Ukrainian Live Гліб Рахманін створив серію мініпортретів українських композиторів у графічній техніці. На сьогодні йдеться про 23 портрети. Їх можна побачити на сайті проєкту (https://ukrainianlive.org/portraits), а також прочитати короткі біографічні замальовки про кожного митця англійською та українською.

Вхід у галерею Органного залу – за вхідним квитком, який також дає змогу відвідати концертний зал. Квитки можна придбати в касі або онлайн на сайті kontramarka.ua.

Галерея працює щодня з 13:00 до 18:00.

Більше фото – за посиланням