В мерії заслухали, як забудовник дотримується зобов’язань збудувати садки та школи

  • 05.05.2023, 16:12
  • Пресслужба ЛМР
Сьогодні, 5 травня, на засіданні виконкому Львівської міськради обговорили питання дотримання соціальних зобов’язань компанією «Будівельна корпорація «Ріел». Йдеться, зокрема, про 3 проєкти компанії: «Підзамче» (вул.Б.Хмельницького-Волинська), «RIEL-CITY» (вул. Рудненська, 8) та «Америка» (вул. В.Великого, 108). За даними департаменту містобудування Львівської міськради згідно з містобудівними умовами та обмеженнями на кожному проєкті передбачено зведення соціальної інфраструктури – шкіл та дитячих садочків.

фото: ЛУН. Аерообліт станом на осінь 2021
фото: ЛУН. Аерообліт станом на осінь 2021

Так, у проєкті «Підзамче» (вул.Б.Хмельницького-Волинська) передбачено 3 дитячих садочки та школа на 720 учнів з дошкільним навчальним закладом на 50 місць.  Після інспектування об’єкту будівництва представниками міста стало зрозуміло, що зведення вбудованих ДНЗ триває, натомість школу ще не почали будувати.

Проєкт «RIEL-CITY» (вул. Рудненська, 8) передбачає будівництво ДНЗ з початковою школою на 140 місць площею 2643 м.кв. Проте навчального закладу досі немає. Натомість проєкт роботи з влаштування кільцевого руху на перетині вулиць Городоцька та Сяйво  профінансовано зі сторони забудовника.

фото: ЛУН. Аерообліт станом на осінь 2021

У проєкті «Америка» (вул.В.Великого, 108) передбачено ДНЗ на 80 місць площею 1200 м.кв. Проте досі не проведено архітектурний конкурс і об’єкт не будують.

Представник забудовника Ростислав Мельник, який був присутній на засіданні виконкому, пояснив, що 3 комплекси на Підзамчі зараз в процесі будівництва і готові лише на 50%. Всі ДНЗ і школи є інтегровані всередину комплексу і  не можуть функціонувати поки не збудовано комплекс.

«Сьогодні ми працюємо з єдиним найбільшим оператором приватних шкіл КМДШ. Ми виробили алгоритм дій, аби збудувати 3 школи у Львові. Спершу ми найняли американську компанію, яка дає нам портрет сімей та учнів, які будуть відвідувати школу. Паралельно вони досліджують львівські школи, гімназії, ліцей, щоб продумати концепцію, що саме це має бути за школа. В нас були плани здати об’єкт в один період, але війна змусила відкоригувати усе. Ми збираємося виконати всі наші зобов’язання, які в нас є, і навіть більше. До прикладу, наші школи будуть мультифункціональні, в них плануємо проводити різні курси, навчання для дорослих з інформатиці, діджиталізації, проводити різні івенти. Зараз ми вивчаємо той досвід, що вже є у Львові», - пояснює Ростислав Мельник.

За словами Вікторії Довжик, директорки департаменту фінансової політики, депутатки Львівської міськради, на вулиці Рудненській в мікрорайоні Левандівка зводять економ тип житла, тому школа КМДШ, яка є однією з найдорожчих, не буде користуватися попитом серед мешканців цього мікрорайону та породить чергову соціальну проблему, коли звичайні школи району будуть переповнені.

За пропозицією заступника міського голови Львова з містобудування Любомира Зубача забудовник погодився розробити по кожному об’єкту дорожню карту реалізації проєктів соціальної інфраструктури. Презентувати їх домовились через 3 тижні, 26 травня, публічно - на засіданні виконкому.

«Спільно з житловим будівництвом має йти зведення соціальної інфраструктури. Ми зараз аналізуємо по всіх забудовниках, по різних проєктах, що було передбачено документацією і що є по факту. Почали з будівельної компанії «Ріел». Проаналізували частину їх проєктів: щось будується, наприклад, вбудовані дошкільні навчальні заклади, зобов’язання з проектування і будівництва дорожньої розв’язки Городоцька-Сяйво - проєкт зроблений, профінансований, тепер можна вже говорити про фізичне виконання. Окрім цього забудовник вже цього року передаватиме місту музичну школу на Ярославенка.

Натомість є проблема зі школами, зокрема в частині Підзамче і в частині вул. Рудненської. Ми розуміємо всю складність зараз ситуації на будівельному ринку, але вважаємо, що зобов’язання мають виконуватися», - зазначив Любомир Зубач.