У Львові фахівці показують як правильно реставрувати історичні стінописи і з чого починати процес (відео)

  • 19.06.2023, 18:27
  • Пресслужба ЛМР
Сьогодні у Львові стартував майстер-клас з відкриття історичних стінописів. Впродовж тижня 14 учасників разом із професійними реставраторами працюватимуть над відкриттям поліхромії, яка захована під шарами вапна у під’їзді будинку – пам’ятки на вул. І.Рутковича, 12.

Фахівці наголошують, що зняття цих набілів – це перший і найважливіший етап реставрації. Мета заходу – на прикладі цього будинку показати комплексний підхід до реставрації під’їздів в історичній частині міста, і пояснити чим відрізняється класичний ремонт від реставрації. Організатори майстер-класу – ЛКП «Бюро спадщини» та реставраційна майстерня «Гарда».

Як наголошує керівник ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик, у Львові дуже багато історичних будинків, де у приміщеннях спільного користування є розписи, і, відповідно, відкривати і реставрувати їх потрібно фахово. І майстер-клас, власне, покликаний популяризувати реставрацію таких  розписів і спонукати мешканців обачно підходити до проведення робіт. Якщо йдеться про історичні будинки – то необхідно залучати фахових архітекторів та реставраторів і дотримуватися їхніх рекомендацій.

Художниця-реставраторка монументального живопису, керівниця реставраційної майстерні «Гарда» Ірина Гірна додає, що дуже важливо донести до мешканців інформацію, що вони можуть робити самостійно, а коли потрібно залучати професійних реставраторів. «Чому ми зініціювати такий майстер-клас? Дуже часто до нас звертаються мешканці і кажуть: ми вже все відчистили, помили і тепер можете ви приступати. А ми кажемо, що це вже запізно, бо реставраторів потрібно кликати з самого початку.

У нас не стоїть завдання, аби за тиждень випустити цілу плеяду реставраторів. Важливо: пояснити людям як правильно підходити до реставрації. Що можуть, і чи можуть взагалі, мешканці самостійно робити, а коли потрібно вже кликати реставраторів», - розповідає Ірина Гірна.

Майстер-клас триватиме один тиждень, а реставраційні роботи у під’їзді – до кінця року. Їх самостійно фінансують мешканці будинку.

«На щастя, тут дуже свідомі мешканці, вони звернулись до нас, бо розуміють цінність будинку. Йому понад 100 років.  У в’їзній частині під’їзду розписів немає, але цікаві  відтінки самої стінки і дуже красива ліпнина. На сходових клітках є розписи. Це класичні альфрейні розписи, які відтворюють об’ємну гіпсову ліпнину. Тобто, орнамент розпису повторює орнамент гіпсової ліпнини.

У цьому році будуть відкривати тільки в’їзну частину під’їзду  і  невеликий фрагмент сходової клітки на 1-му та фрагмент на 3-му поверсі, який вцілів та не був зафарбований. Оскільки це дороговартісна річ, то на цьому наразі зупинимось. Сподіваюсь, що  в наступні роки будемо продовжувати роботи, щоб відкрити розписи у всьому під’їзді», - сказала Ірина Гірна.

Реставраторка столярних виробів, антикварних меблів Лілія Сушко розповідає:  «Для мене участь у майстер класі -  нагода розширити свої знання, завдяки вмінню відновлювати розписи, працювати з тиньками. Ми живемо в час, коли багато нашої історико-культурної спадщини зруйновано. Тому ми повинні це  усвідомити та докладати зусиль, щоб зберігати те, що ще можна зберегти».

Додамо, будинок на вул. І. Рутковича, 12 у Львові є пам’яткою архітектури місцевого значення. Мешканці цього будинку створили дуже дієве ОСББ і вже раніше, в межах міської програми співфінансування, відреставрували брами-близнючки.

Відео — Андрій Андрух