У Львові відновили набір заявок на участь в Програмі співфінансування реставрації балконів у будинках-пам’ятках

  • 15.08.2023, 12:08
  • 2731
  • Пресслужба ЛМР
У Львові власники квартир у будинках-пам’ятках культурної спадщини знову можуть подавати заявки на реставрацію балконів на умовах співфінансування. Заявки приймають від сьогодні, 15 серпня, і до 15 жовтня у ЦНАПах міста. Фінансова частка мешканців-учасників Програми залишається незмінною – 10 тис. грн за реставрацію одного балкона. Решту вартості робіт оплачує місто. Першочергово виконуватимуть роботи на об’єктах, де вже є виготовлена проєктно-кошторисна документація.

фото ілюстративне

 У ЛКП «Бюро спадщини» наголошують: Програма передбачає реставрацію та ремонт (реставраційний) балконів, еркерів, лоджій, які належать до житлових квартир, що є у приватній власності та розташовані на головних фасадах будинків – пам’яток культурної спадщини у Львові.

  Щоб взяти участь в програмі, необхідно:

  З’ясувати, чи будинок є пам’яткою культурної спадщини. Дізнатися про це можна за посиланням. 

  1. Укласти охоронний договір з управлінням охорони історичного середовища.

  2. Погодитись сплатити свою частку співфінансування – 10 тис. грн за кожен балкон, еркер чи лоджію, що розташовані на головному фасаді будинку.

  3. Надати згоду на доступ до балконів та безоплатне використання інженерних мереж.

З повним переліком вимог можна ознайомитись тут.

  Якщо усі власники готові взяти участь у Програмі, представнику ініціативної групи потрібно завантажити заяву, заповнити її, вкласти необхідні додатки та подати до ЦНАПу.

У випадку, якщо хтось із власників відмовляється від участі у Програмі, учасник має долучити до заявки відповідну письмову відмову.

Додамо, Програма співфінансування реставрації балконів у житлових будинках-пам’ятках архітектури була затверджена у 2019 році та діяла впродовж 2020-2021 років. Тоді, у співпраці з мешканцями, відреставрували 5 балконів та два еркери у будинку на вул. Стецька, 4. У минулому році, з початком повномасштабної війни, Програма була призупинена. На сьогодні розроблена проєктно-кошторисна документація на проведення реставраційних робіт балконів у 13 будинках.  В одному з них – на вул. Гоголя, 10, уже реставрують 2 балкони. По інших 12 об’єктах триває коригування документації.

Нагадаємо, у Львові Програму співфінансування реставрації балконів хочуть поширити і на будинки, що не є пам’ятками. Йдеться про будинки різного віку в усіх районах міста. Оскільки вартість ремонту чи реставрації балкона є значною, місто допоможе також мешканцям будинків, що розташовані поза межами історичного ареалу, і які самостійно не можуть оплатити цих робіт. У найближчі кілька днів визначать суму, яку має оплатити власник квартири у будинку, який не є пам’яткою. А решту коштів буде оплачувати місто. Відповідне питання планують розглянути на найближчому пленарному засіданні міськради.

До слова, з 2008 року у Львові, в межах спільної з Німецьким товариством міжнародної співпраці (GIZ) програми «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста», мешканці будинків-пам’яток архітектури мали можливість, на умовах співфінансування, відреставрувати свій балкон. Сума внеску від мешканців складала тільки 500 грн за один балкон.  Загалом, з 2008 року в межах цієї програми і за бюджетні кошти у Львові відреставрували 246 балконів та 3 еркери в будинках – пам’ятках архітектури. 

Загалом у Львові є 380 тис. балконів. З них – 372 тис., що складає 98%, перебувають у приватній власності.