«Скільки поверхів будувати у Львові, не може визначати чужий для міста чиновник з району», – Любомир Зубач

  • 26.09.2023, 16:59
  • Пресслужба ЛМР
У четвер, 28 вересня, на сесію Львівської міської ради виносять ухвалу «Про визначення уповноваженого органу містобудування та архітектури». Голосуванням за цей документ депутати мають ліквідувати правовий вакуум у сфері містобудування, який утворився внаслідок рішення суду. Інакше – ці повноваження можуть перейти до структур, що не мають стосунку до міста.

фото ілюстративне, автор: Роман Балук

Заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач певен, що ця ситуація є абсолютно штучною, заснованою на юридичній казуїстиці і різночитанні законів.

«Нема в Україні жодного великого міста, де основний документ для початку будівництва видає не місто, а державна адміністрація з району. Ну бо не може чиновник з якоїсь структури новоствореного Львівського району, до якого входить понад 20 ОТГ області, визначати, скільки поверхів будувати у Львові. На це в нього немає ні компетенції, ні відповідної документації. І здоровий глузд підказує, що львів’ян про кількість поверхів і щільність забудови по сусідству ніхто не питатиме. Бо в такому разі не буде ні засідання виконкому в прямому ефірі, ні публічного обговорення, як є зараз, а буде підпис чиновника за зачиненими дверима в кабінеті за невідомою адресою», – пояснює Любомир Зубач.

Зазначимо, вже майже місяць Львів не видає потрібних для початку будівництва документів. Від цього насамперед потерпають львів’яни та підприємці, бо не можуть отримати містобудівні умови та обмеження на будівництво. Це сталося внаслідок рішення адміністративного суду.

 Щоб вирішити цю проблему, на найближче засідання сесії і було підготовлено ухвалу «Про визначення уповноваженого органу містобудування та архітектури». Вона визначає, що спеціально уповноваженим органом містобудування та архітектури стає управління архітектури та урбаністики департаменту містобудування Львівської міськради, яке видаватиме містобудівні умови на підставі рішень виконкому.

«Ми зберігаємо публічність процесу видачі містобудівних умов і обмежень – засідання виконавчого комітету й далі будуть відбуватися в онлайн-режимі на фейсбук-сторінці Львівської міської ради, де своє ставлення до того чи іншого будівництва зможе висловити кожен львів’янин. Така концепція розгляду намірів забудови у Львівській громаді є достатньо прозорою та зменшує ризики одноосібного прийняття рішень.

Упевнений, що депутати підтримають цю ухвалу, бо в разі проваленого голосування ми дамо карт-бланш Львівській районній раді, сесія якої запланована на наступний день і яка планує «перебрати» ці повноваження. А це, думаю, точно не позиція свідомих львівських обранців, які відстоюють інтереси Львівської громади», – наголошує Любомир Зубач.