У Львові на Личаківському військовому цвинтарі відновили роботи з ексгумації давніх поховань: демонтовують радянські плити (відео)

  • 30.10.2023, 14:50
  • 1072
  • Пресслужба ЛМР
На Личаківському військовому цвинтарі (вище місця поховань новітніх захисників України) триває процес дослідження та ексгумації поховань. Перший етап досліджень завершили у серпні. Тоді фахівці Меморіально-пошукового центру «Доля» знайшли останки 653 людей. А від сьогодні розпочався другий етап - дослідження та ексгумація поховань на центральній алеї цвинтаря.

фото Романа Балука для Львівської міської ради

«У Львові вже давно розпочався процес деколонізації і декомунізації. Минулого року ми провели перейменування 53 вулиць. Протягом останніх місяців демонтуємо пам’ятники, які стосуються деколонізації. Минулого тижня, зокрема, демонтували пам’ятний знак у с. Ситихові, і демонтовано, на першій стадії, надписи, які є на Пагорбі слави. Там ще буде демонтовано ряд скульптур. Очікуємо, що протягом найближчих тижнів ця процедура буде завершена. А сьогодні на Личаківському військовому цвинтарі, де поруч поховані наші Герої, розпочинаємо другий етап – перенесення плит з центральної алеї та ексгумацію», - повідомив Андрій Москаленко, перший заступник міського голови Львова.

Відтак, на центральній алеї буде поведено демонтаж плит, демонтаж бетонного покриття, а після цього будемо проводити ексгумацію останків. Відповідно до архівних документів, тут може бути близько 3400 захоронень.

«Бачимо, що документація часів радянського режиму і реалії не співпадають. Важко зараз робити якийсь прогноз і точно сказати, скільки поховань тут може бути. Лише дослідження покажуть реальну картину. У разі виявлення останків буде проведена ексгумація і перепоховання. Перепоховання буде відбуватися на одне з кладовищ міста.

Передбачаємо, що роботи триватимуть до кінця року, але все залежить як від погодних умов, так і від того, що буде виявлено під землею. Це доволі складний об’єкт. Але спільними зусиллями ми це зробимо і ця територія буде вільна від російського маркера.

Натомість дослідження другої частини газону - це вже буде третій етап досліджень. Адже є архівні фото, які показують, що верхня частина цієї території повністю була в похованнях», - розповів Святослав Шеремета, керівник Меморіально-пошукового центру «Доля».

Як повідомив керівник ЛКП «Музей Личаківський цвинтар» Олександр Дмитрів, демонтаж гранітних плит і бетонної основи допомагає проводити фірма «Онур» безкоштовно. Загалом, після проведення всіх робіт, місто планує оголосити всеукраїнський архітектурний конкурс на будівництво тут Меморіального комплексу - облаштування меморіальної площі та скверу пам’яті.

«Сьогодні з міста зникає один з вагомих символів тоталітарної епохи, і це місце увінчається майбутнім меморіалом у пам'ять наших Героїв. Дякуємо Міністерству культури за всі необхідні дозволи для того, щоб ми все робили в межах правового поля.

Щодо меморіалу, та зараз в межах робочої групи працюємо над технічним завданням. Вже зібрані пропозиції від істориків, науковців, архітекторів і є сформована робоча група експертів, які входитимуть до складу журі, що визначатиме переможця конкурсу. До складу журі входять представники родин і громадських організацій. Найближчим часом буде оголошено всеукраїнський архітектурний конкурс», - розповів Євген Бойко, директор департаменту «Адміністрація міського голови».

Нагадаємо, на території, де проводять ексгумацію, було кладовище часів Першої світової війни. Тут були поховані військовослужбовці різних армій, що брали участь у бойових діях того часу на наших теренах (армії австро-угорської монархії, німецької кайзерівської армії, турецької армії, російської імператорської армії). Окрім цього, радянська влада проводила своє, «додаткове» поховання, коли прийшла до Львова.

Влітку цього року завершили перший етап ексгумації давніх поховань. За словами керівника Меморіально-пошукового центру «Доля» Святослава Шеремети, поховання йшли рядами і були на різній глибині – від 40 см до 2-х і більше метрів від рівня поверхні. Як з’ясувалось, більшість з них – повоєнного періоду. Фахівці Меморіально-пошукового центру «Доля» загалом знайшли останки 653 людей. З них 26 – періоду Першої світової війни, частина – Другої світової війни та найбільше – повоєнного періоду.

Додамо, роботи з ексгумації на Личаківському військовому цвинтарі проводять на підставі всіх необхідних дозволів та погоджень від органів місцевого самоврядування та Міністерства культури України.

Нагадаємо, місто планує оголосити міжнародний архітектурний конкурс на будівництво на цій території Меморіального комплексу.

відео Андрія Андруха для Львівської міської ради

фото Романа Балука для Львівської міської ради