Мозаїчне панно на Володимира Великого відновлюють 6 художників (відео)

  • 20.06.2024, 18:04
  • 961
  • Пресслужба ЛМР
У Львові відновлюють мозаїку «Інформаційний простір» у будівлі видавництва «Вільна Україна» на вул. Володимира Великого, 2, яку власник приміщення демонтував минулої осені. Роботи тривають вже півтора місяця. Над полотном працює команда колективу художників «Софія». Усі роботи фінансує власник приміщення – компанія «Торгпреса».

фото Романа Балука для Львівської міської ради
фото Романа Балука для Львівської міської ради

«Півтора місяця тому розпочався процес відтворення мозаїки, що була тут історично і яку створив Богдан Сойка. Вдалося залучити найкращих майстрів, що мають відповідний досвід, які працюють в Академії мистецтв.  Плануємо, що за кілька місяців зможемо представити громадськості повноцінно відтворену мозаїку», - зазначила керуюча справами виконкому ЛМР, керівниця робочої групи з питань збереження мозаїчних творів на території Львова Наталія Алєксєєва.

Над мозаїкою працює команда з 6 художників. В облаштованій у цьому ж приміщенні майстерні кожен з них створює окремий елемент панно, який вже потім переносять на стіну. Керівник робіт, художник, викладач Львівської національної академії мистецтв Василь Сивак розповідає, що такий спосіб відтворення мозаїки застосовують для того, щоб пришвидшити процес та зробити його більш якісним.

фото Романа Балука для Львівської міської ради

«Кожен з учасників колективу взяв собі якийсь певний елемент – сонце, фігуру, кулю, тощо. Ці зображення надрукували в натуральну величину на картонних планшетках. Далі на ці планшетки кладуть смальту, підібравши відповідну кольорову палітру. Тоді  планшетки, як пазли, викладаємо  на стіні. Швів видно не буде - на стіні буде одне суцільне полотно.

Такий спосіб ми використовуємо виключно для того, щоб пришвидшити процес та зробити його більш якісним. Якщо б ми це робили на стіні – то це дещо сповільнювало б роботу», - пояснив Василь Сивак.

візуалізація

Мозаїку відтворюють максимально наближеною до оригіналу. Смальту періоду, коли творив Богдан Сойка, шукають по всій Україні. Оригінальне панно було виконане з досить дрібного матеріалу, тож у майстерні плитки смальти за допомогою спеціальних інструментів розрізають на смужки та розділяють на необхідного розміру кубики.

«Ми думали, що оригінальне панно було виконане з більшого модуля. Але Богдан Сойка дуже педантично підійшов до цієї мозаїки і зробив навіть не монументальний, а швидше станковий твір, який можна розглядати зблизька. Композиція зроблена з модуля 1/1см, а обличчя і руки – зі ще меншого модуля. Тож робота досить кропітка.

фото Романа Балука для Львівської міської ради

Смальту намагаємося віднайти ще того періоду. Шукаємо її по всій Україні, стараємось, щоб матеріал максимально відповідав тому, який використав у своєму творі Богдан Сойка», - зазначив Василь Сивак.

Нагадаємо, автентична мозаїка була розташована у вестибюлі на першому поверсі будівлі. Тепер панно відтворюють на іншій стіні на другому поверсі. Там - краща оглядовість та краще денне освітлення. При цьому всі параметри мозаїки збережені. Рішення про перенесення панно було прийнято раніше та узгоджене з мистецтвознавцями, науковцями і Львівською спілкою художників. Директор ТДВ «Торгпреса», яке є власником приміщення на вул. Володимира Великого, 2, Сергій Васечко зазначив, що мозаїка буде у вільному доступі.

«Зараз у цьому приміщенні триває ремонт. Сподіваюсь, що він завершиться десь одночасно із процесом відновлення мозаїки. І сюди, впродовж робочого дня, можна буде вільно зайти. Біля стіни з мозаїкою буде створена спеціальна зона, де відвідувач зможе присісти, помилуватися панно чи зробити фото», - розповів Сергій Васечко.

Він не озвучив вартість робіт, а лише зазначив, що «відтворювати мозаїку є  надзвичайно дорогим задоволенням».

Нагадаємо, восени минулого року у соціальних мережах з’явилась інформація про те, що в інтерʼєрі будівлі на вул. Володимира Великого, 2  знищена унікальна 40-річна мозаїка «Інформаційний простір» авторства Богдана Сойки. Це пейзажна композиція з фігурами п’яти жінок, що символізують п’ять материків та обмін інформацією в світі. Ще у 2019 році панно було внесено в перелік цінних та підлягало захисту. Позиція міста була чітка: мозаїчне полотно має бути відновлено. Як зазначав тоді Сергій Васечко, мозаїка було знищена не навмисно, а зруйнувалася з плином часу та через протікання даху.  Оскільки він не вважав панно цінним, то відповідно не вжив жодних заходів, аби зберегти його від руйнації. Однак, погодився з вимогою міськради та зобов’язався його відновити.

А раніше, у 2020 році, у Львові відновили знищену мозаїку на колишній будівлі магазину “Океан” на вул. Володимира Великого, 26.  Всі роботи з відтворення панно “Море і риби” оплатив забудовник, який його і зруйнував. 

Додамо, у Львівській міській раді працює робоча група з питань збереження мозаїчних творів на території міста. Її членами є науковці, митці, історики, мистецтвознавці, представники депутатського корпусу та виконавчих органів міськради.  Фахівці  до 1 жовтня цього року мають проаналізувати мозаїчні твори на території міста згідно із затвердженим переліком, зокрема щодо їх культурної цінності, та підготувати пропозиції  змін до цього списку. А також - підготувати відповідні рекомендації щодо збереження (захисту) мозаїчних творів, сформувати інформацію для занесення об’єктів культурної спадщини – мозаїчних творів на території Львова до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

До слова, у Львові цінні мозаїки місто ознаковує  міжнародним охоронним знаком «Блакитний щит».

відео Андрія Андруха для Львівської міської ради

фото Романа Балука для Львівської міської ради