В. Косів: «На ухвалу про підпорядкування управління освіти заступнику міського голови з гуманітарних питань чекаємо реакцію прокуратури»

  • 11.01.2012, 10:34
  • 1060
На сесії міської ради, попри зауваження юридичного управління, депутати подолали вето міського голови на ухвалу щодо управління освіти «Про затвердження Положення про управління освіти Львівської міської ради, структури управління освіти Львівської міської ради та внесення змін до ухвал міської ради від 06.07.2006 №94, від 08.07.2010 №3704 (зі змінами), від 29.09.2011 №762, від 14.07.2011 №725». Як зазначив заступник міського голови з гуманітарних питань Василь Косів, передбачається, що ухвала буде опротестована прокуратурою.

Нещодавно на виконавчому комітеті була затверджені структура та Положення про управління освіти. Відповідно, відділи освіти будуть підпорядковуватись управлінню освіти. Ця пропозиція обговорювалась на громадських слуханнях, з освітянським середовищем довго. Це випрацьоване рішення. Воно затверджене і з 1 лютого вступає в силу.

На сесії була спроба внести ухвала про зміну структури, яка передбачала виведення управління освіти з департаменту гуманітарної політики, що не є законним. Адже пропозиції щодо зміни структури може вносити лише міський голова. Тому ця ухвала або буде опротестована в прокуратурі, або в судовому порядку.

Ухвала має чимало зауважень від усіх, хто з нею ознайомлювався

заступник міського голови

з гуманітарних питань

Василь Косів.

Нагадаємо, 29 грудня на засіданні сесії Львівської міської ради було прийнято ухвалу про те, що управління освіти безпосередньо підпорядковуватиметься заступникові міського голови з гуманітарних питань. Відповідну ухвалу внесли як додаткове питання. Міський голова заветував цю ухвалу.

За словами начальника юридичного управління Львівської міської ради Гелени Пайонкевич, ухвала суперечить чинному законодавству.

У відповідності до п. 6 ч. 4 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» міський голова вносить на розгляд ради пропозиції щодо структури і штатів виконавчих органів ради, апарату ради та її виконавчого комітету.

Зазначена норма закону отримала роз’яснення Рішенням Конституційного суду України, а саме утворення виконавчого комітету ради, визначення його чисельності, затвердження персонального складу, внесення змін до складу виконавчого комітету та його розпуск, утворення інших виконавчих органів ради та затвердження їх структури в цілому, загальної чисельності апарату ради та її виконавчих органів, витрат на їх утримання, обрання секретаря ради віднесено до виключної компетенції сільських, селищних, міських рад. Проте ці питання вирішуються ними за поданням сільського, селищного, міського голови.

Тому прийняття проекту ухвали «Про затвердження Положення про управління освіти Львівської міської ради, структури управління освіти Львівської міської ради та внесення змін до ухвал міської ради від 06.07.2006 №94, від 08.07.2010 №3704 (зі змінами), від 29.09.2011 №762, від 14.07.2011 №725» в цілому суперечить п. 6 ч. 4 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні

зазначено у зауваженнях

юридичного управління.