У міській раді діятиме єдина система підготовки та реалізації грантових проектів

  • 20.02.2012, 11:28
  • 867
У Львівській міській раді діятиме єдина система підготовки та реалізації грантових проектів. Як зазначив в. о. голови правління Інституту міста Олександр Кобзарев, метою створення системи є уніфікація самого процесу підготовки проектів, уникнення дублювання, підвищення ефективності та якості реалізації, сприяння залученню додаткових коштів до бюджету.

За словами в. о. голови правління Інституту міста Олександра Кобзарева,  система підготовки та реалізації проектів, що фінансуються та співфінансуються із зовнішніх джерел, покликана уніфікувати процес підготовки проектів та сприяти залученню додаткових коштів до міського бюджету.

Сьогодні дуже актуальною є проблема з фінансуванням та пошуком додаткових джерел коштів. Такі додаткові джерела існують по всьому світу, але через нестачу якісної інформації, перевантаженість, на жаль, багато можливостей міська рада втрачає, тобто ці кошти не потрапляють до міського бюджету.

Ми пропонуємо таке рішення – створення єдиної системи підготовки та реалізації проектів, яка б дозволила підходити до цього процесу системно: для роботи з якісною інформацією і підготовки якісних кадрів.

Для чого буде запроваджена система? Перш за все, з метою уніфікації самого процесу підготовки проектів, підвищення ефективності та якості реалізації, уникнення дублювання процесів підготовки, сприяння залученню додаткових коштів до бюджету.

в. о. голови правління Інституту міста

Олександр Кобзарев.

Як зазначив Олександр Кобзарев, над розробкою системи  підготовки проектів працювала робоча група, в яку увійшли працівники, що активно залучені до процесу пошуку і реалізації проектів за грантові кошти. Крім того, було детально досліджено досвід міста Любліна, де в структурі міської ради є такий відділ. Система Львівської міської ради складається з трьох частин: процес ініціювання підготовки проекту, процес організації та процес звітування.

Наша система складається з трьох частин, які описують процес ініціювання підготовки проекту, процес організації та процес звітування.

Перша перевага цієї системи – уніфікованість, тобто ніхто не має вигадувати весь процес спочатку. Коли збирається ініціативна група, вона вже має процес повністю розписаний по кроках. Друга перевага – це допомога тим підрозділам, які мають потребу в підготовці самого проекту. Інститут міста, маючи певний досвід та успіхи у реалізації таких проектів, готовий надати таку допомогу. І третій момент – це наявність баз даних про самі фонди, про досвід міської ради, який може бути використаний в якісній підготовці проектів, а також історія відносин з фондами.

в. о. голови правління Інституту міста

Олександр Кобзарев.

Відповідно до переваг, система підготовки та реалізації проектів у Львівській міській раді та її виконавчих органах – це єдиний механізм управління процесами ініціювання, підготовки та реалізації проектів у виконавчих органах Львівської міської ради, який використовується для залучення грантових коштів з метою вирішення проблемних питань у різних сферах життя міста.

Ми маємо статистику, що на жаль близько 50% проектів, які надсилаються в Європу з України, відсіваються лише через те, що вони неправильно оформлені та описані.

Тому я хочу підкреслити, що головний результат – це збільшення кількості й якості проектів, направлених на вирішення актуальних для міста проблем, які будуть вирішені зі рахунок залучення зовнішніх коштів.

в. о. голови правління Інституту міста

Олександр Кобзарев.

Як розповів Олександр Кобзарев, зараз в Європі та загалом у світі існує багато міжнародних фондів, які виділяють кошти на фінансування та співфінансування проектів у Львівській міській раді та її виконавчих органах.

Нагадаємо, у п’ятницю, 17 лютого 2012 року, рішенням виконкому ЛМР затверджено систему підготовки та реалізації проектів, що фінансуються та співфінансуються із зовнішніх джерел. Система була створена працівниками виконавчих органів ЛМР і комунальної установи Інституту міста, та побудована на основі європейських практик підготовки та управління проектами.