Отець Бруно Ферреро: «Історія може змінити людину»

  • 14.09.2012, 19:23
  • 1735
Цими днями Львів вперше відвідує відомий автор, укладач популярних «Коротких історій для душі» отець-селезіанин Бруно Ферреро.

Ці книжки дуже прості, вони ніколи не претендували були літературним здобутком. Ці книжки написані, щоб допомогти людям. Сьогодні, зазвичай, є так, що коли хтось говорить, то інші мало слухають. Найчастіше так є з дітьми і молоддю, бо їм не цікаво. Завдання – не викликати нудьги розповідаючи. Бо розповідь має те, чого не має інший засіб комунікації, - це особистий контакт. Сам процес «розповідати» часто вартує більше, ніж сама історія, яку ми розповідаємо. Це щирий, приємний спосіб спілкуватись. Ми потребуємо двох речей, особливо, що стосується дітей та молоді: подарувати щось для їхнього внутрішнього світу; зробити щось, що буде справжнім для їхнього розуму. Ми можемо виховувати їхню уяву, фантазію. Найкращий спосіб – Євангельський. Ісус ніколи не роз’яснював історію, але завжди казав: «хто має вуха, нехай слухає». Це означало – «ти є вільний». Кожна історія – це як маленьке зернятко. Ми його сіємо в особу і потім те зернятко росте в цій особі. Це підживлює уяву, фантазію. Фантазія допомагає зростати розуму, мудрості.

В історії, наприклад, дерева можуть розмовляти. Те, що є неможливим, в притчі стає можливим. В цьому світі в нас є безліч можливостей. Ніколи не треба купувати чиєсь. Багато дітей, молоді, звикли брати щось, що є готове. Тому треба дати можливість придумувати, думати. Це найбільший дар, який можна дати молоді. Ми повинні живити їхню уяву. Не треба ніколи боятись розповідати. Це серйозна справа. Промова роз’яснює. Роздуми часто є насадженими. Якщо хтось дає вказівки, то каже, що потрібно робити. А історія, притча, - навертає. Історія може змінити людину.

отець Бруно Ферреро

В рамках візиту о. Бруно Ферреро до Львова, працівникам Львівської міської ради прочитано лекцію на тему «Моральні аспекти людини, яка формує думку оточуючих».

Окрім цього, 14-15 вересня Бруно Ферреро матиме відкриту зустріч із львів’янами, а також в рамках Форуму видавців презентує читачам дві нові книжки: «Ваші діти мають лише вас. Тільки виховання може змінити світ» видавництва «Дон Боско» та «365 коротких історій для душі» видавництва «Свічадо».

Українською вже вийшло 24 книги Бруно Ферреро із коротенькими, але глибокими притчами, вони стали беззаперечними бестселерами завдяки актуальним темам і «одвічним» сюжетам.

Довідка

Отець Бруно Ферреро народився в Італії 1946 року. У юному віці вступив до Салезіянського Згромадження і в 17 років склав перші монаші обіти, у 1974 році став священиком. Вивчав філософію, теологію, психологію, декілька років викладав у школі. Подальша його діяльність була пов’язана з видавничою справою та журналістикою. Сьогодні він є головним редактором Салезіянського Вісника – офіційного журналу Салезіянської Родини, якій тільки в Італії виходить тиражем 350 000 примірників. Також о.Бруно Ферреро є автором педагогічних праць та книжок на теми сім’ї, виховання, а також історії для дітей та молоді.

Відомий завдяки підготовці серії книг під загальною назвою «Короткі історії для душі» («Квіти просто квітнуть», «Звуки арфи», «Політ сокола», «Життя — це все, що ми маємо», «Це знає тільки вітер», «Сорок казок у пустелі», «Часом досить промінчика», «Спів польового цвіркуна», «Таємниця червоних рибок», «Кола на воді», «Троянда також важлива»).