Матеріали перевірки у Галицькому відділі освіти передані в правоохоронні органи

  • 08.11.2012, 14:09
  • 1529
Управління контролю та аудиту ЛМР виявило у Галицькому відділі освіти порушення на суму понад 2 млн грн. Результати перевірки, що проводились у відділі освіти Галицького району щодо фінансово-господарської діяльності за останні 3 роки, виявили зайве використання бюджетних коштів на заробітну плату за 2010 — перше півріччя 2012 року на суму 2 млн 87,6 тис. грн., а також нецільове використання бюджетних коштів на заробітну плату за 2010 — перше півріччя 2012 року на суму 81,5 тис. грн. Відтак, Львівська міська рада скерувала матеріали перевірки та матеріали службового розслідування комісії у Прокуратуру м. Львова.

За дорученням міського голови Львова управління контролю та аудиту провело перевірку правильності нарахування і виплати заробітної плати працівникам навчальних закладів та структурних підрозділів підпорядкованих відділу освіти Галицького району за 2010-2011 роки та січень-травень 2012 року. 

Управління контролю і аудиту здійснювало перевірку, яка підтвердила фінансові зловживання у Галицькому відділі освіти. Станом на сьогодні всі документи скеровані у правоохоронні органи, в першу чергу, в Прокуратуру міста Львова. Ведеться розслідування фактів, які були виявлені. Ситуація є доволі непроста. Думаю, у найближчий час ми матимемо певні результати.

Галина Слічна, начальник управління освіти ЛМР

Відділ освіти Галицького району подав позовну заяву про відшкодування збитків. Львівська міська рада приєднується до цього цивільного позову.

За розпорядженням міського голови була створена комісія, яка проаналізувала усі фінансові документи. Порушення переважно стосувалися виплат заробітної плати працівникам. Судячи з отриманих для аналізу матеріалів, з фінансової, бухгалтерської, юридичної точки зору, ми вбачаємо ознаки дуже серйозних зловживань, суми є величезні. Ми скерували матеріли перевірки у Прокуратуру міста Львова. Більше того, є така річ, як цивільний позов у кримінальній справі, тобто, станом на сьогодні Прокуратура заявила вже такий позов до деяких працівників відділу освіти в інтересах держави в особі Львівської міської ради та управління освіти. Станом на сьогодні є цивільний позов про відшкодування заподіяних збитків.

Гелена Пайонкевич, начальник юридичного управління ЛМР

Ми розпочали перевірку у  липні 2012 року. Встановлено випадки, коли окремим працівникам відділу освіти зараховувалися кошти на зарплатні картки у сумах, які значно перевищували фактичну суму нарахувань за один місяць. За окремі місяці одному працівнику перераховували кошти на зарплатну картку на суму до 300 тис. грн. На підтвердження фактів, виявлених під час перевірки, додатково зіставили інформацію казначейської звітності про нарахування коштів загального фонду та звіт форми 1-ДФ – податковий розрахунок по кожному працівнику, який подається у Податкову інспекцію. У результаті встановлено, що по звіту форми №2, який подається в органи Казначейства, кошти, списані з фонду заробітної плати, є більшими на суму 2 млн 87 тис., ніж по звіту форми 1-ДФ. Тобто, цей факт підтверджує, що на цю суму коштів списано більше, ніж фактично отримали працівники відділу освіти. Комісія, створена для службового розслідування, планує провести перевірки і в інших відділах.

Олег Дроздов, начальник управління контролю та аудиту ЛМР

Значна кількість документів, відомостей на заробітну плату, де люди розписувалися, фізично немає. Втім, провести перевірку вдалося. Щоразу при нарахуванні заробітної плати сплачуються певні податки. За сумою виплачених податків можна з’ясувати, яка сума підлягала до зарахування. А сума, яка перераховувалася на картки, була зовсім іншою. Різниця становила понад 2 млн грн. Сума величезна. Її не можна сприймати як похибку чи фінансову помилку.

Гелена Пайонкевич, начальник юридичного управління ЛМР

Про ці факти було також повідомлено Управління служби безпеки України у Львівській області, Прокуратуру Львівської області.