А.Садовий: «Ми – громада. Має бути родина міста, області, ми повинні дбати про кожну дитину»

  • 07.12.2012, 17:34
  • 987
Сьогодні під час урочистого засідання з нагоди Дня місцевого самоврядування в Львівській обласній раді мер Львова звернувся з пропозицією у наступному році передбачити у бюджеті кошти на дофінансування заходів, які організовуватиме Український католицький університет. Також мер Львова Андрій Садовий наголосив на важливості допомагати онкохворим дітям та сім’ям, у яких зростають такі дітки.

Це традиційно, що ми розказуємо про велике значення місцевого самоврядування, про великий сенс самоврядування як такого. Потім, як правило, ми розказуємо про проблеми, які в нас є, про недостатню кількість повноважень, які ми маємо. І так - з року в рік. Відстежується така цікава закономірність, що тих повноважень стає менше. Чому? А чи ми ці повноваження, які маємо, наповнюємо реальним змістом?

Згадаймо часи, 100 років тому, не було тоді української незалежної держави, не було української влади. Але постійно була самоорганізація українців. І ми святкуємо столітній ювілей лікарського товариства, Пласту. Тоді не було якихось симуляцій, не було законодавчих нормативів, але було велике внутрішнє покликання - дбати один про одного. Українець має допомагати українцю. А чи ми на сьогоднішній день відповідальні і чи ми дбаємо про всіх тих людей, над якими ми маємо опіку? Це стосується, в першу чергу, керівників, які мають бути відповідальними. Це є відповідь на ті запитання, які кожен з нас має відповісти для себе. Ми є батьками - чи ми достатньо часу приділяємо вихованню наших дітей, чи ми покладаємось на телебачення, яке має це зробити, поки ми зайняті? Можемо продовжувати цей ряд непростих запитань.

Виникає твердження, що в нас мало повноважень, що в нас забирають повноваження, які є.

Ми маємо незалежну українську державу. За цю державу наші діди-прадіди віддавали своє життя, їх вбивали, їх вивозили в табори. Ми сьогодні тут, ми є представники влади, але чи ми в повній мірі відчуваємо владу? Чи ми помагаємо бізнесменам, на яких чиниться тиск? Це є складні питання.

Кожен буде проводити урочисте засідання в своїх радах, в своїх містах. Я б хотів, щоб ми думали про ті речі.

Я б хотів сьогодні, маючи честь виступити перед шановним товариством, звернути увагу на дві важливі речі. Освіта.

Ми з гордістю маємо унікальний заклад – Український католицький університет. Але він не отримує жодної гривні від держави, хоча всі католицькі університети світу отримують співфінансування від держави. В мене велике прохання, щоб у бюджеті 2013 року були передбачені  кошти на співфінансування тих чи інших заходів Католицького університету.

Кожній дитині, яка вчиться, ми повинні допомогти, сприяти, бо немає нічого важливішого, ніж освіченість українського народу.

У вівторок в Києві була нарада, де обговорювали питання дітей, сімей, де є онкохворі діти. Ми – громада. Має бути родина міста, родина області, ми повинні дбати про кожну дитину. Ми повинні співпрацювати, показувати приклад для всієї України – які ми добрі господарі, як ми дбаємо. Ми маємо шанс, я б хотів, щоб ми цей шанс не змарнували.

Андрій Садовий, міський голова Львова