«Форум – це майданчик для ведення діалогу», - В. Загайний про Форум місцевого самоврядування

  • 21.03.2013, 15:57
  • 2138
Наступного тижня у Львові відбуватиметься Форум місцевого самоврядування, куди з’їдуться представники місцевих рад, органів виконавчої та законодавчої влади та представники міжнародних організацій. 28 – 29 березня у готелі «Дністер» говоритимуть про проблему повноважень місцевих органів влади, збереження архітектурної спадщини, фінансові питання та місцевий економічний розвиток.

Подібний Форум Львів прийме вперше, саме в такому форматі. Впродовж останніх років Львів приймав різні секції АМУ, сюди приїжджали фахівці з різних міст у певних галузях. Цього разу прийшов час до форуму, де ми збираємо міських голів. Адже насправді впродовж останніх 3-5 років, проблеми в місцевому самоврядуванні накопичуються. Пізніше це обертається неспроможністю міських голів адекватно представляти інтереси своїх громад, тому що обрізуються повноваження та можливості, в тому числі і фінансові. Форум – це площа для ведення діалогу, і в результаті цього діалогу ми виробляємо певну спільну позицію, яку доносимо до найвищих посадових осіб країни.

Віталій Загайний, заступник голови Львівського регіонального відділення Асоціації міст України

За словами організаторів, сьогодні в Україні відбувається небезпечний процес посилення централізації влади, і органи місцевого самоврядування, місцевого громади, мають мінімальний вплив.

Держава в реформах містобудування поступово «загубила» органи місцевого самоврядування. Сьогодні Архбудконтроль видає всі дозволи, пов’язані з будівництвом, і місто виключене з цієї схеми. Це означає, що у Львові – місті з найбільшою кількістю пам’яток архітектури, міська громада не має жодного впливу на містобудування.

Аналогічна є небезпечна ситуація і в фінансах. Сьогодні існує дуже багато проблем з казначейством. Тобто навіть маючи на рахунках свої кошти, які б місто мало використати на власні потреби або на реалізацію делегованих повноважень, ми іноді маємо по місяцю і більше затримок, адже ми це не контролюємо.

Саме тому міський голова ініціював проведення Форуму місцевого самоврядування. Ми хочемо створити майданчик, на якому представники уряду, Верховної Ради, органів місцевого самоврядування та міжнародних організацій зможуть обговорити ситуацію, яка склалась в Україні та запропонувати шляхи виходу з цієї ситуації.

Олександр Кобзарев, директор КУ «Інститут міста»

Довідка

Організатори та партнери: КУ Інститут міста, Львівська міська рада, Львівське регіональне відділення Асоціації міст України, Офіс Ради Європи в Україні, Програма розвитку ООН в Україні, Фонд Фрідріха Науманна за Свободу, проект Місцевий економічний розвиток міст України, Німецьке товариство міжнародного співробітництва.