А. Садовий: «Ми в Україні маємо 450 міст – це є 450 потужних реактивних двигунів, але сьогодні вони працюють на холостому ходу»

  • 28.03.2013, 11:48
  • 1219
У Львові розпочався Форум місцевого самоврядування. З вітальним словом до поважних гостей звернувся міський голова Львова Андрій Садовий.

Фото: Олександр Мазуренко

Яке слово найчастіше звучить останнім часом в Європі, в Україні під час тих чи інших дискусій? Я, напевне, не помилюсь, якщо скажу, що це є слово «криза». Ми вже якось з тим змирилися і вважаємо, що це є нормою. Але якщо згадати старі часи, коли була найбільша криза? У Середні віки. Що тоді зробили мудрі володарі країн? Вони дали Магдебурзьке право. Тобто максимальна повнота влади перейшла містам. І що відбулося? Міста почали підніматися, вони підняли свої країни. Володарі тих країн ввійшли в історію.  І це є дуже повчальний  приклад.

Ми - молода країна. Нам 21 рік. Ми повинні за короткий час перехворіти  великою кількістю хвороб, якими країни Європи хворіли століттями. І сьогодні ми маємо такий шанс, коли ми можемо дати  додатковий імпульс, щоб місцеве самоврядування займало той рівень, який є не просто необхідний, а нагальний

Ми маємо в Україні 450 міст – це є 450  потужних реактивних двигунів, але сьогодні ці двигуни працюють на холостому ходу. Так дамо їм можливість запрацювати на повну потужність і ця надсила, я переконаний, зможе вивести Україну на нову орбіту розвитку. Тому я би дуже хотів, щоби оцей ключик якнайскоріше був заведений і почав працювати. І це залежить від нас з вами. Тому дякую всім за те, що ви приїхали до Львова. Бажаю всім сьогодні добрих думок,  хороших дискусій, плідної роботи.

Андрій Садовий, міський голова Львова

Нагадаємо, цьогорічний форум присвячений проблемі розриву повноважень та зобов’язань органів місцевого самоврядування, збереженню архітектурної спадщини, фінансовим питанням та місцевому економічному розвитку.

Завданням цьогорічного Форуму є привернення уваги міжнародного співтовариства та українського суспільства до нових умов функціонування місцевої влади. Також під час зустрічей планують виробити спільне бачення та узгодити дії органів місцевого самоврядування українських міст, створити майданчик для діалогу між представниками органів місцевого самоврядування та центральних органів влади в Україні та прийняти резолюцію мерів українських міст до центральних органів влади, яку будуть скеровувати Президентові України, Кабінету міністрів, Верховній раді України, українській та міжнародній спільноті.

На Форум приїхали понад 100 учасників: переважна більшість представників міст обласного значення, а також представники Верховної Ради, Адміністрації президента, посольств міжнародних організацій та дипломатичних місій.

Організатори та партнери форуму: КУ Інститут міста, Львівська міська рада, Львівське регіональне відділення Асоціації міст України, Офіс Ради Європи в Україні, Програма розвитку ООН в Україні, Фонд Фрідріха Науманна за Свободу,проект Місцевий економічний розвиток міст України, Німецьке товариство міжнародного співробітництва.