«Ми уже впродовж двох років продовжуємо процес стратегічного планування», - В. Косів

  • 29.03.2013, 10:43
  • 940
У Львові розпочався другий день Форуму місцевого самоврядування, де учасники братимуть участь у трьох дискусіях: «Міжмуніципальне співробітництво», «Врядування та сталий розвиток» та «механізми узгодження стратегій розвитку територіальних громад та регіонів зі стратегічними завданнями державної політики регіонального розвитку». Під час вітального слова заступник міського голови Львова з гуманітарних питань Василь Косів розповів про досвід Львова у стратегічному плануванні та важливості співпраці між містами.

Динаміка і дискусія вчорашніх сесій показала, що потрібна розмова, потрібні ці теми і сьогоднішні дві теми є також дуже важливими.

Якщо у Львова і є успіхи у стратегічному плануванні, то це не тому, що стратегія була написана і затверджена на сесії міської ради, і вона була розроблена спільно з найкращими консультантами і експертами.  А це тому, що ми уже впродовж 2 років після того продовжуємо цей процес стратегічного планування. Це є неперервний процес, і процес є важливішим, ніж сам документ.

У Львові працює Рада конкурентоспроможності, яка щомісяця засідає, коли за круглим столом є чиновники, депутати, представники бізнесу, університетів, громадські лідери. Це не може бути штильна конструкція, а особливо для нас ті сфери, які були визнані пріоритетними: ІТ і туризм.

Дуже важлива тема сьогодні – це міжмуніципальне співробітництво. Якщо у Львова і є успіхи і позитивні приклади, то це тільки завдяки нашому партнерству з колегами з міста або України або Польщі чи Німеччини.

Ми маємо глибоке переконання, що не обов’язково мати якийсь статус стосовно Євросоюзу, не обов’язково мати якісь підписані документи, щоб сприймати і жити за європейськими стандартами. Ми можемо сьогодні впроваджувати дуже багато для людей з особливими потребами, по відношенню до ситуації в місті, до зовнішнього середовища, до того ж стратегічного планування чи інших сфер не чекаючи якихось особливих статусів.

Василь Косів, заступник міського голови з гуманітарних питань

Довідка

Організатори та партнери: КУ Інститут міста, Львівська міська рада, Львівське регіональне відділення Асоціації міст України, Офіс Ради Європи в Україні, Програма розвитку ООН в Україні, Фонд Фрідріха Науманна за Свободу, проект Місцевий економічний розвиток міст України, Німецьке товариство міжнародного співробітництва.