«Моя хата не скраю» – у Львові завершилась конференція «Як провести масову санацію житлових будівель»

  • 29.05.2013, 15:18
  • 1102
У Львові завершилась конференція «Як провести масову санацію житлових будівель». 28 травня, у другий день, конференція об’єднала практиків житлової санації, голів ОСББ.

Ті завдання, які ми покладали на проведення цього заходу, виконані, питання в тому, що він проектує і завдання на майбутні місяці і роки. Співпраця з німецькими колегами поглиблюється і ми проговорювали можливості співпраці по новому проекту, де б ми залучали населення до цієї теми. Адже самі мешканці мають приймати рішення, що стосуються їх власності. Дуже цікавим є досвід лучан, адже їм вдалося отримати досить значну суму на термомодернізацію – це 3.6 млн грн. Ключовим завданням є брати до себе кращий досвід, кращі практики і поширювати їх, розвивати, щоб люди, які цього потребують могли цим скористатись.

Віталій Загайний, заступник голови Львівського РВ АМУ

В Луцьку ми підводимо людей до того, що їм обов’язково потрібен енергоаудит. Адже це визначення хворого місця в будинку. Зараз в нас два будинки вже повністю термомодернізовані. Людям потрібно пояснити – що ці 25% тепла, які виходить з будинку через несправний дах чи старі вікна – це зайвих 25% заробітної плати, які їм доводиться сплачувати тепловим організаціям. Якщо ми самі не захочемо економити власні кошти, ніхто інший для нас цього робити не буде.

Юлія Сабатюк, голова Асоціації ОСББ «Лучани»

Такі конференції корисні тим, що збирають людей-однодумців. Жовква на сьогодні вже включена в державну програму по енергозбереженню. Ми плануємо провести повну санацію невеликого житлового кварталу, куди входить  5 будинків. Ми вже вирішили питання технології, залишилось розв’язати правові: потрібно щоб люди створили ОСББ і взяли на себе кредит на проведення робіт. Але люди відмовились від цього і тому ми шукаємо енергосервісну компанію, яка б взяла на себе зобов’язання по кредиту. Тому для мене ця конференція була справді корисна.

Петро Вихопень, міський голова Жовкви