«Нам вдалось налагодити якісну співпрацю з мерами міст у рамках спільного проекту з ПРООН», - Г.Бельтрані

  • 11.07.2013, 15:36
  • 955
У Львові триває щорічне засідання Національного форуму міст-партнерів проекту ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» «Підведення підсумків та погляд у майбутнє: досвід муніципальної програми врядування та сталого розвитку». Як розповів Гуідо Бельтрані, Директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні, за останні роки вдалось налагодити якісну співпрацю з мерами міст у рамках спільного проекту з ПРООН.

«Та співпраця, яку нам вдалось налагодити з мерами міст у рамках спільного проекту з ПРООН, та й у інших проектах, є типовим зразком наших досягнень. Результати таких програм можна прослідкувати на трьох рівнях. Перший - це, звичайно, рівень населення. Тут ключовими термінами є спільнота, залучення спільноти до роботи, мобілізація людей та мотивація громадян до активної участі у пошуку і вирішенні певних проблем. Звичайно, люди самотужки не можуть вирішити усіх проблем, тому, незважаючи на те, наскільки важливою є активність, замученість людей, важливо, щоб вони співпрацювали з органами влади, яка є найближчою до них територіально.

Другий рівень - це рівень конкретних послуг і рівень вирішення конкретних проблем, оскільки значно легше згуртувати людей навколо якогось конкретного питання. Тут нам вдалося досягнути досить суттєвих та позитивних результатів: ми вирішували питання водопостачання у селах чи встановлення санітарних систем. Також однією з ключових проблем є підвищення рівня енергоефективності.

Третій - найвищий рівень, найбільш охопливий, це рівень загальної системи. Це пошук концепції реформи самоврядування і в цій сфері ми співпрацюємо і з органами державної влади, і з органами місцевого самоврядування для того, щоб шукати функціональні моделі співпраці, які потім можна буде поширювати на території усієї країни. Незважаючи на те, скільки успішних проектів нам вдасться реалізувати, все ж нам не вдасться самотужки їх поширити на всю країну. Тому важливо знайти таку функціональну систему, поширенням якої вартувало б зайнятись на рівні усієї держави.

Гуідо Бельтрані, Директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні