М.Ставнійчук: «Варто говорити про вдосконалення Конституції у питаннях адміністративно-територіального устрою, місцевого самоврядування»

  • 11.07.2013, 15:42
  • 1093
У Львові триває щорічне засідання Національного форуму міст-партнерів проекту ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» «Підведення підсумків та погляд у майбутнє: досвід муніципальної програми врядування та сталого розвитку». Як зазначила Марина Ставнійчук, керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України, ключовим в контексті реформи місцевого самоврядування є питання інклюзивності, відкритості процесу.

«Основні положення, підходи до реформи місцевого самоврядування були обговорені на засіданні Ради Регіонів ще у березні цього року і з того часу до сьогодні ще триває обговорення основних концептуальних положень, які закладені в концепцію. Обговорення ведеться на різних рівнях, насамперед організовано пройшло воно в різних регіонах України з залученням посадовців органів місцевого самоврядування, фахового середовища, управлінців різних рівнів, експертів для того, щоб дійсно подивитись на зміст, суть реформи. Сьогодні вноситься ряд  пропозицій на внесення змін у зміст Концепції.

Безумовно, це документ, який має більш ідеологічний характер. При всій своїй комплексності він все ж викладений у загальному плані: визначені етапи, пріоритети, мета, завдання реформи, форми роботи, але пріоритетною з точки зору впровадження реформи буде законодавча робота. Якщо говорити про реалізацію концепції, то, перш за все, варто говорити про вдосконалення Конституції у питаннях адміністративно-територіального устрою, місцевого самоврядування та конституційно-правового статусу АРК. Напрацьовано цілий ряд пропозицій з вдосконалення Конституції, вони, відповідно, мають своє відображення у відповідних законодавчих пропозиціях. 

Далі ми говоримо про цілий комплекс проектів та законодавчих ініціатив, які пов’язані з різними напрямками реформи місцевого самоврядування. Якщо говорити про той напрямок, який сьогодні обговорюється, мова йде про демократію участі на місцях, про сталий розвиток територіальних громад, то безумовно, що за допомогою експертів, фахівців, спеціалістів, координаційною радою при Президентові України з питань розвитку громадянського суспільства, сьогодні напрацьований перелік законодавчих ініціатив. Нами спільно напрацьовані відповідні законопроекти, починаючи від роботи над законопроектом «Про місцевий референдум» та розробкою таких законопроектів, які регулюють питання місцевих ініціатив, проведення зборів за місцем проживання, різноманітних консультацій в органах місцевого самоврядування і інших форм роботи. Безумовно, одним із ключових питань у реформуванні є підготовка менеджменту місцевого самоврядування, тих спеціалістів, які би могли в сучасних умовах виконувати завдання, покладені на місцеву владу. Тут ідеться про законопроект, який регулює питання вдосконалення проходження служби в органах місцевого самоврядування. Якщо ми говоримо про аспекти реформи, пов’язані з оптимізацією спроможності територіальних громад, кількісного складу територіальних громад, то на сьогодні існують законопроекти, пов’язані з міжмуніципальним співробітництвом, добровільним об’єднанням територіальних громад. Безумовно, вони беруться до уваги, але ключовим в контексті реформи місцевого самоврядування є питання інклюзивності, відкритості процесу. Саме тому всі проекти, які були напрацьовані, мають бути широко обговорені як у фаховому середовищі, так і у громадянському суспільстві, в самих органах, асоціаціях, для того, щоб вони буди тими законодавчими актами, котрі будуть спрямовані на покращення ситуації, на реформу місцевого самоврядування.

Марина Ставнійчук