У Львові обговорили вагу місцевого самоврядування у розвитку держави

  • 11.07.2013, 19:18
  • 881
Під час панельних дискусій в рамках щорічного засідання Національного форуму міст-партнерів проекту ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» «Підведення підсумків та погляд у майбутнє: досвід муніципальної програми врядування та сталого розвитку» обговорили вагу місцевого самоврядування у розвитку держави.

Виходячи із статті 7 Конституції України, мені найменше б хотілося, щоби захищалось місцеве самоврядування від держави, тому що Конституція передбачає і встановлює чіткий механізм партнерства держави і місцевого самоврядування. Ідеальна конституційна формула і європейський підхід, на жаль, у продовж багатьох років, не лише останніх, в Україні не дуже працює. Юридична формула, правова реальність і фактична реальність у даному випадку, на жаль, не сходиться.

Марина Ставнійчук, керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України

Українська Конституція визначила, що народ здійснює владу через органи  державної влади і органи місцевого самоврядування. Конституція не сказала, хто головуючий. Але оскільки органи державної влади мають можливість приймати закони, мають можливість ділити бюджетні ресурси, ясно що вони стараються все зробити для своєї влади краще в умовах свого існування, тому місцеве самоврядування, як правило, постійно забувається. І тому якраз на асоціації, самі органи місцевого самоврядування повинні виборювати це право, отримати для  виконання своїх повноважень, для формування відповідного життєвого середовища у містах, і ресурси до розвитку.

Мирослав Пітцик, виконавчий директор Асоціації міст України

На превеликий жаль, сьогодні в керівництві держави критично мало людей, які розуміють цінність місцевого самоврядування. В більшості вони вважать, що це щось таке штучне, яке заважає вибудовувати чіткі вертикалі. Це не є питання сьогоднішнього уряду чи минулого-позаминулого уряду. Так чомусь є. Є велика надія на громадянське суспільство, на людей, бо народ є найвищим джерелом влади в нашій державі, і якщо ми хочемо жити в успішній країні, цей принцип має діяти.

Андрій Садовий, міський голова Львова