Є. Чолій: «Діаспора йтиме разом з народом»

  • 23.08.2013, 14:51
  • 1038
Сьогодні на урочистих зборах з нагоди Дня прапора та Дня Незалежності України виступив Президент Світового Конгресу Українців Євген Чолій. Також він отримав почесну відзнаку від громади міста - «Золотий Герб Львова».

фото: Юрко Дячишин

Я маю честь привітати вас з Днем прапора та завтрашнім Днем Незалежності, який фактично є днем, коли сповнилися вічні слова нашого великого пророка - Тараса Шевченка: «Встане Україна і розвіє тьму неволі. Світ правди засвітить, і помоляться на волі невольничі діти!» Вчора ми завершили триденний конгрес української діаспори у місті Львові. І коли нас запитують, чому ми вибрали Львів, я кажу, що це ювілейний конгрес, і ми вибрали для нього найбільше україномовне місто та скарбницю українських цінностей. Як тільки ми прихали сюди, одразу відчули, що ми вдома. Тож успіх нашого конгресу є нашим спільним успіхом з усіма львів’янами.

Ми приїхали у непростий час, коли Україна є на роздоріжжі. Зараз країна мусить вибрати між демократично ю європейської альтернативою і йти вперед, або йти в Митний Союз, що є поверненням до Радянського Союзу. Українська діаспора приїхала в Україну для того, щоб дати вам зрозуміти, що ми будемо всіма силами сприяти тому, щоб влада вибрала те, чого хоче народ. Ми будемо робити все можливе і закликати європейське співтовариство засудити надмірний тиск та шантаж Росії на Україну.

Нам часто закидають, що ми приїжджаємо на Україну лише для того, щоб критикувати. Ми б воліли приїхати і радіти. Але, на жаль, сьогодні держава не може дати українцям того, чого вони достойні Євген Чолій, Президент Світового Конгресу українців.