Родині Ольги Заболотської (Попадин) висловлюють співчуття

  • 31.08.2013, 11:39
  • 1251
Як повідомив директор музею «Територія Терору» Тасар Чолій, вчора на 90-му році життя відійшла Ольга Заболотська (Попадин) – остання учасниця «Процесу 59». Громада міста висловлює співчуття усій родині, близьким та знайомим.

Громада міста має багатьох героїв, які своєю важкою працею, своїм життя вершили долю нашого міста та нашої держави. Львову поталанило, що з нами була Ольга Заболотська (Попадин). Такі люди – це камертони, провідники. Ми сумуємо з усією родиною з приводу втрати.

 - зазначає міський голова Львова Андрій Садовий.

Поховання відбудеться 1 вересня на Личаківському цвинтарі (поле №42) приблизно о 13.30 год.

Довідка

Ольга Заболотська (Попадин) народилася 25 лютого 1923 р. у м. Львові. Навчалася у «Рідній школі» ім. Короля Данила та ім. Т. Шевченка. Згодом вступила у торгівельну гімназію, де навчалася до приходу радянської влади.

З 1939 р. – член Юнацтва ОУН. Проводила вишкіл для молодших членів організації. Після приходу більшовиків у 1939 р. продовжувала свою діяльність в ОУН. 19 вересня 1940 р. у результаті «Процесу 59-ти» заарештована. Перебувала під слідством у Замарстинівській тюрмі. 15 січня 1941 р. засуджена Львівським обласним судом на 10 років ув'язнення за діяльність в ОУН. Через неповноліття термін зменшили до 5 років ув’язнення і 3 років заслання. У 1941 р. перебувала в тюрмі «Бриґідки». З приходом німецької армії їй вдалось визволитись з тюрми. Під час німецької окупації вступила в школу суспільної опіки та продовжувала діяльність в ОУН.

У 1946 р. екстерном отримала атестат зрілості середньої школи й була зарахована до Львівського торгово-економічного інституту. Після закінчення інституту в 1950 р. вдруге заарештована та відправлена в тюрму «на Лонцького» (тут утримувалась 9 місяців). Без суду відправлена в табір у Мордовії. Після амністії у 1953 р. повернулася до Львова.